Avrupa'da gaz fiyatları haftaya düşüşle başladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Avrupa'da gaz fiyatları haftaya düşüşle başladı
Doviz.com
07.04.2025 12:12

ABD'nin ticaret partnerlerine uygulamaya koyduğu karşılıklılık esaslı tarifelerin ardından küresel piyasalarda artan satış baskısı emtia piyasalarına da yansıdı. Bu gelişmelerin ardından Avrupa’da doğal gaz fiyatları Mayıs 2024’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Avrupa’da likiditesi en yüksek doğal gaz ticaret noktası olan Hollanda merkezli Title Transfer Facility (TTF)'de, mayıs vadeli kontratlarda megavatsaat başı gaz fiyatı, bir önceki kapanışa göre yaklaşık %4 düşüşle 35 eurodan açıldı.

Açılışın ardından düşüşünü derinleştiren fiyatlar, %8 oranında gerileyerek 33,5 euroya kadar indi. TSİ 10.50 itibarıyla fiyatlar 34,5 euro seviyesinden işlem gördü.

Bu seviyeler, Avrupa'da gaz fiyatlarının Mayıs 2024’ten bu yana kaydettiği en düşük düzey olarak kayıtlara geçti.

Küresel belirsizlik fiyatlardaki düşüşü tetikliyor

Sert değer kaybında ise ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz hafta duyurduğu karşılıklılık esaslı gümrük tarifeleri ve bu tarifelere karşılık diğer ülkelerden gelebilecek tepkilere yönelik belirsizlikler etkili oldu.

ABD’nin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği yönündeki endişeler, enerji başta olmak üzere emtia fiyatları üzerinde negatif baskı oluşturdu. Özellikle ticaret akışındaki potansiyel daralmanın enerji talebinde düşüşe yol açabileceği yönündeki beklentiler, fiyatlardaki gerilemenin temel sebepleri arasında gösterildi.

Uzmanlar ise küresel durgunluk riskinin fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ettiğini, enerji piyasalarında kısa vadede volatilitenin sürebileceğini değerlendirdi.

İLGİLİ HABER Gazprom uyardı: Avrupa yazın gaz depolarını doldurmakta zorlanacak Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa’nın güvenilir doğal gaz tedarikçilerinin azalması nedeniyle 2024 yazında yer altı depolama tesislerini doldurmakta güçlük çekeceğini öne sürdü.
REKLAMI KAPAT X