Avrupa Merkez Bankası Politika Faizini ve Varlık Alımı Programını Değiştirmedi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa Merkez Bankası Politika Faizini ve Varlık Alımı Programını Değiştirmedi
Doviz.com
15.12.2017 15:58

Yılın son toplantısını Perşembe günü gerçekleştiren Avrupa Merkez Bankası (AMB) Para Politikası Kurulu hem faiz oranlarda hem de varlık alımları programına dair değişikliğe gitmedi. Ekim ayındaki son toplantıda varlık alımları miktarlarında azaltıma giden kurul, alımları 2018 Eylül ayına kadar sürdürme kararı alırken faiz oranlarında değişiklik yapılmayacağını da açıklamıştı. O nedenle piyasaların beklentilerin  bugünkü toplantıdan çıkan kararlarla aynı yöndeydi.    

AMB aşırı ucuz para politikasını bugünkü toplantıda da değiştirmedi,  faiz oranlarını bir süre daha düşük tutmaya devam edeceğinin ve hatta gerektiğinde daha fazla teşvik vermeyi sürdüreceğinin de sinyallerini verdi.  Ocak ayından itibaren varlık alımlarını yarıya indirme kararından altı hafta sonrasına denk gelen bu toplantıda varlık alımlarını en azından Eylül ayı sonuna kadar sürdürme kararlılığının devam ettiği vurgulanırken, büyüme ve enflasyonda bir toparlanmayı destekleyecek kadar borçlanmayı olgunlaştıracak nakit yatırımların süreceğini ifade edildi. 

AMB Başkanı Mario Draghi toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında ekonomik ivmenin büyük oranda sağlam durduğunu ancak olumlu finansal koşullara ihtiyaç duyulduğunu belirtirken, enflasyonda toparlanma için teşvik gereksiniminin devam ettiğini söyledi. Draghi basın toplantısında ileriye dönük 2018 ve 2020 arası için AMB'nin büyüme ve enflasyon oranlarına yönelik tahminlerini paylaştı.

Büyüme tahminleri yükseltildi

Draghi 2017 büyüme tahminini ise %2,2 den %2,4’ e,  2018 yılı büyüme tahminlerini de %1,8 den %2,3’e revize ettiklerini, 2020 için ise beklentilerinin %1,7 olduğunu söyledi.

Enflasyonda kademeli yükseliş öngörülüyor

2018 yılı enflasyonuna ilişkin %1.2'lik seviyeyi %1.4'e revize ettiklerini, 2019 yılı enflasyon tahmininde %1.5 seviyesinin korunduğunun ifade eden AMB Başkanı Draghi, Euro Bölgesi enflasyonunun 2020 yılında ortalama %1.7 seviyesinde gerçekleşmesini öngördüklerini belirtti. Draghi ayrıca, AMB'nin enflasyon hedefine iki ay öncesine göre  daha yakın olduğunu belirtti.

Mali politikalar büyümeyi desteklemeli

"Yapısal reformların" güçlü biçimde uygulanmasının, mali politikaların büyümeyi daha fazla desteklemesinin önemini vurgulayan Draghi, Euro Bölgesi ekonomik verilerinin güçlü bir ekonomik büyümeye işaret ettiğinin de altını çizdi.  

REKLAMI KAPAT X