Avrupa'nın en değerli şirketi artık Danimarkalı zayıflama ilacı üreticisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Avrupa'nın en değerli şirketi artık Danimarkalı zayıflama ilacı üreticisi
Doviz.com
05.09.2023 09:19

Popüler kilo verme ilaçlarının üreticisi Danimarkalı Novo Nordisk, borsada dünyanın en lüks perakendecisi LVMH’yi geride bırakarak Avrupa’nın en değerli şirketi unvanını aldı.

Novo Nordisk firmasının piyasaya sürdüğü Wegovy, haftada bir kez uygulanan ve insanların zaten tok olduklarını düşünmelerini sağlayan, böylece daha az yemek yemelerine ve kilo vermelerine neden olan bir obezite tedavisi uyguluyor.

2021 yılında ABD'deki düzenleyiciler tarafından onaylanmasından bu yana Hollywood'u ve kamuoyunu büyüleyen ilacın kullanıcıları arasında, Elon Musk gibi ünlü isimler de yer alıyor.

Şirketin borsadaki hisseleri ise Danimarkalı ilaç devi Novo Nordisk'in kilo verme ilacını İngiltere'de piyasaya sürmesinin ardından yükselişe geçti.

Pazartesi günü kapanışta firmanın borsa değerlemesi de 428 milyar dolar seviyesine çıktı.

Fransız lüks ürünler üreten LVMH ise Avrupa'nın piyasa değeri 500 milyar doları aşan ilk şirketi olma sınırını bu yıl geçebilmişti. Ancak Çin pazarının daralmasından dolayı o zamandan bu yana hisseleri gerilemişti.

İLGİLİ HABER Avrupalı bir şirketin piyasa değeri ilk kez 500 milyar doları aştı Fransız devi Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) şirketinin piyasa değeri 500 milyar doları aşarak, Avrupalı şirketlerin tarihinde bir ilki gerçekleştirdi.

Böylelikle Wegovy, Fransa'nın lüks ürünler üreten holdingi LVMH'yi tahtından indirerek Avrupa'nın en değerli firması haline geldi.

Novo CEO'su Lars Fruergaard Jorgensen ise cuma günü Bloomberg TV'ye yaptığı açıklamada, şirketinin "Temelde üretebildiğimiz her şeyi satıyoruz ve üretim söz konusu olduğunda, konuştuğumuz gibi önemli ölçüde hızlanıyoruz" dedi.

TRT Haber’in aktardığına göre uzmanlar ise iğnelerin hızlı bir çözüm olmadığı veya sağlıklı bir diyet ve egzersizin yerini alamayacağı konusunda uyarıda bulunarak, denemelerde kullanıcıların genellikle tedaviyi bıraktıktan sonra tekrar kilo aldığını söyledi.

REKLAMI KAPAT X