Avrupa Parlamentosu Türkiye’ye Verilen Fonların Kısıtlanmasına Karar Verdi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Avrupa Parlamentosu Türkiye’ye Verilen Fonların Kısıtlanmasına Karar Verdi
Doviz.com
19.11.2017 21:51

Cumartesi günü Avrupa Parlamentosundan yapılan açıklamada, AB’nin 2018 yılı bütçesinde Türkiye’ye verilmesi planlanan fonlarda Ankara’nın demokrasi ve insan hakları konusundaki duyarlılığına ilişkin kuşkular nedeniyle kısıtlama yapılmasına karar verildiği ifade edildi. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılma görüşmelerinin  akamete uğramasıyla bağlantılı olarak Türkiye’ye verilecek fonları kısıtlama çağırısında bulunmuştu.  Avrupa Parlamentosu Üyeleri Türkiye’ye ayrılan “üyelik öncesi yardım” fonlarında 105 milyon euro (124 milyon dolar) kısıtlama yapılmasına ve daha önce duyurulan ilave 70 milyon euro tutarındaki harcamanın da dondurulmasına karar verdi.

Avrupa Parlamentosu Üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada "demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından kötüye gidişin endişe verici olduğu” belirtildi.  Avrupa Birliği, Türkiye’ye üyelik öncesi harcamalar için 2014- 2020 yılları arasında ödenmek üzere 4.45 milyar euro vermeyi taahhüt etmişti.  Şu ana kadar sözkonusu fonların sadece 360 milyon euroluk bölümü ödendi. 

AB’nin 2018 bütçesinde devam eden programlar ve ödemeler için ayrılması öngörülen tutarlar  bir önceki yıla göre sırasıyla %1.3 ve % 7.8 artırılarak 160 milyar euro  ve 145 milyar euro olarak belirlendi. 

2018 Bütçesinin kesinleşmesi için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından  resmen onaylanması gerekiyor.  

REKLAMI KAPAT X