KONYA,(DHA) - KONYA Ovası çiftçisinin ürettiği 400 bin ton ayçiçeğinin 100 binini, piyasadaki en yüksek fiyatın 21 kuruş üzerinde alan Konya Şeker, çiftinin yüzünü güldürdü. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker "Mahsulün rezil rüsva olmasını önleyen Ak Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a çiftçiler adına teşekkür ediyorum" dedi.
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Konya Ovası çiftçisinin ürettiği ayçiçeği üretim rakamları ile oluşan piyasayı değerlendirdi. Tahmini rekoltenin Konya’da 400 bin ton ayçiçeği olduğunu söyleyen Rıfat Kavuneker, yüksek üretim rakamına rağmen ayçiçeği fiyatlarının üreticiyi memnun edecek seviyede oluşmasında Konya Şeker’in uyguladığı alım politikasının etkili olduğunu belirtti. Kavuneker, şunları söyledi:
''Konya Şeker’in yaklaşık 100 bin ton alım yapmasına rağmen Konya Şeker dışında pazara arz edilen 250-300 bin ton ürünün yüksek fiyattan satılmasında, Konya Şeker’in ağustos ayında ürün alımı yapmasına rağmen fiyatları açıklamaması sayesinde oldu. Konya şeker, büyük ayçiçek alıcıları içinde yine en iyi fiyatı verdi. Çiftçinin ürününün rezil rüsva olmasını önleyen Ak Parti Karaman Milletvekili ve Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk’a çiftçiler adına teşekkür ediyorum"
KONYA ŞEKER, AYÇİÇEĞİ İÇİN EN YÜKSEK FİYATI VERDİ
Ayçiçek tarımının Konya çiftçisi için çok önemli olduğunu ifade eden Rıfat Kavuneker "Recep Konuk, her zaman çiftçimizin, üreticimizin yanında yer almıştır. Biz, buna her zaman tanıklık ediyoruz. Bu sene de uygulanan politika ile çiftçimiz ayçiçeğini ölü fiyatına satmamış, malını tüccara kaptırmamış, hak ettiği fiyatı alarak, ürettiğine pişman olmamıştır. Ayçiçeği, çok fazla sulama yapılmadan da üretilebilmektedir.
Bunun için özellikle pancarın münavebesindeki tarlalarla ayçiçeği ekilerek su masrafı da önleniyor, çiftçimize de ciddi gelir kaynağı oluşturuyor. Konya Şeker, Başkan Recep Konuk’un vizyonu ile Altınekin’e ham yağ üretim fabrikası kurdu. Bu fabrika sayesinde Konyalı çiftçimiz hem geliri yüksek olan bir ürün kazanmış oldu, hem de ülkemiz ithal yükünden bir nebze de olsun kurtuldu." dedi.
AYÇİÇEĞİ ÇİFTÇİSİ RAKAMDAN MEMNUN
Konya Ovası'ndaki su sıkıntısında üretilebiliecek en tasarruflu ürünün ayçiçeği olduğunu hatırlatan Rıfat Kavuneker, "Konya Ovamızdaki su sıkıntısını biliyoruz, onun için ayçiçeği gibi az su isteyen isteyen ürünlerin bölgemizde daha fazla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Çiftçimiz üretmeli, tarlasını ekmeli, köylümüz gelirini köyünde elde etmeli, hem ülkesine katma değer oluşturmalı hem de çağın sunduğu bütün imkanlardan faydalanabileceği bir geliri elde etmelidir. Bunun yolu, üretilen ürünün değerinde satılmasıdır. Sayın Recep Konuk, bu işin nasıl olacağını göstermiş, önemli bir yol açmıştır. Konya Şeker, bugün regülasyon görevi yapmakta, çiftçinin ürününün para etmesine sağlamaktadır. Konya’mızda üretilen 400 bin ton ayçiçeğini, doğru politikalarla çok rahat bir şekilde 800 bin tonlara çıkartabiliriz" diye konuştu.
KONYA, AYÇİÇEĞİNDE ÜÇÜNCÜ SIRADA
2017 yılında Konya’da yaklaşık 370-380 bin ton ayçiçeği üretildiği tahmin ediliyor ve Konya bu üretimle Türkiye’nin toplam ayçiçeği üretiminin yaklaşık yüzde 26’sını karşılayarak ayçiçeği üretimi sıralamasında Türkiye’de il bazında 2013 yılından bu yana birinci.