AYM, ek MTV'ye ilişkin kararını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
AYM, ek MTV'ye ilişkin kararını açıkladı
Doviz.com
28.09.2023 12:24

AYM, ek MTV'nin iptali istemiyle yapılan başvuruyu bugün esastan görüşerek karara bağladı. Buna göre Anayasa Mahkemesi, ek MTV'nin iptali istemiyle yapılan başvuruyu oy birliğiyle reddetti.

Kahramanmaraş depreminin getirdiği mali yükü desteklemek için 2023 yılında bir defaya mahsus olmak üzere araç sahiplerinden ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınması kararlaştırılmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından ise ek MTV'nin iptali istemi Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) götürülmüştü.

AYM, düzenlemenin iptali istemiyle yapılan başvuruyu bugün esastan karara bağladı.

Buna göre Yüksek Mahkeme, ek MTV alınmasını öngören düzenlemenin iptaline ilişkin yapılan başvurunun reddine oy birliği ile karar verdi. Böylelikle araç sahipleri ek MTV'yi ödemeye devam edecek.

Ağustos ve kasım ayrında iki eşit taksit olarak ödenen ek MTV'nin ilk taksitini araç sahiplerinin yüzde 87'si ödemiş, yüzde 13'lük bir kesim ise düzenlemenin iptal edileceğini düşünerek ödeme yapmamıştı. Karar sonrasında vatandaşların bekleyişi de son bulmuş oldu.

İkinci taksiti kasım ayında ödenecek ek MTV'den toplam 30 milyar liralık gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Ek MTV kimleri ve hangi araçları kapsıyor?

Daha önce temmuz ayından yıl sonuna kadar (31.12.2023) kayıt ve tescili bulunan tüm taşıtların gerçek veya tüzel kişi olan sahiplerinden ek MTV alınacağı bildirilmiş, ek MTV kapsamına giren araçlar ise şöyle sıralanmıştı:

📌 Otomobil, arazi taşıtları ve motosikletler,

📌 Minibüs, panelvan ve motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon ve çekiciler,

📌 Uçak ve helikopterler.

Etiketler: Ek MTV AYM
REKLAMI KAPAT X