Bakan Bayraktar Gabar petrol üretiminde yeni rekoru duyurdu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Bayraktar Gabar petrol üretiminde yeni rekoru duyurdu
Doviz.com
06 Ağustos 2026 13:44

Şırnak Gabar sahasında günlük petrol üretimi 83 bin 300 varile ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Bölgede tesis edilen güven ortamıyla birlikte 2021 yılından bu yana toplam 50 milyon varilin üzerinde ham petrol ekonomiye kazandırıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Şırnak'taki Gabar sahasında günlük petrol üretiminin 83 bin 300 varile ulaşarak yeni rekor seviyeye çıktığını duyurdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgilere göre, bir dönem adı terör olaylarıyla anılan Gabar bölgesi, güvenlik operasyonlarının ardından rotasını tamamen üretime çevirdi.

Gabar bölgesinde sismik araştırmalar ve üretim süreci

Bölgede sağlanan huzur ortamı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) sismik araştırmalar ve sondaj çalışmalarını kesintisiz sürdürmesine olanak tanıdı. Yürütülen faaliyetlerin neticesinde 2021 yılında Şırnak'ın Gabar bölgesinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfi hayata geçirildi. Üretime açılan ilk kuyuya, şehit Astsubay Üstçavuş Esma Çevik'in adı verildi. Türkiye Petrolleri, Cudi-Gabar hattında başlattığı üretim faaliyetlerini yeni sahalarla genişletmeye devam etti.

Yıl Açılan ve Üretime Başlayan Sahalar
2021 Şehit Esma Çevik
2022 Şehit Teğmen Akdeniz
2023 Şehit Aybüke Yalçın
2024 Mehmet İrfan Güler, Bulmuşlar ve Bülent Sadioğlu
2025 Ağaçyurdu

Üretim rakamları ve bakan bayraktar'ın değerlendirmeleri

Üretim kapasitesinin her geçen gün arttığı Gabar'daki sahalar üzerinden 2021'den bugüne kadar toplam 50 milyon varilin üzerinde ham petrol elde edildi. Bakan Bayraktar, Gabar'da geçmişte kan, gözyaşı ve umutsuzluk hakim olduğunu ifade etti. Terörsüz Türkiye süreciyle birlikte Gabar'ın üretimin, istihdamın ve umudun adresi haline geldiğini belirten Bayraktar, "Terörsüz Türkiye'nin ülkemize neler katabileceğinin küçük bir kesitini Gabar'da gözler önüne serdik. Bunu tüm Türkiye'ye ve tüm bölgeye yaydığımızda, inşallah Türkiye'nin ve bütün bölgenin geleceği, insanlarımızın, milletimizin geleceği çok daha aydınlık olacak." dedi.

Yeni sondaj çalışmaları ve rekor seviyeler

Sondaj çalışmaları ve yeni keşiflerle üretim miktarını artırma hedefi sürüyor. Bayraktar sürece ilişkin, "Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin yasa teklifinin TBMM'de görüşüldüğü bugünlerde, bölgeden güzel haberler de gelmeye devam ediyor. Gabar'da gerçekleştirilen petrol üretimimiz günlük 83 bin 300 varile ulaşarak rekor kırdı. Durmaksızın çalışarak üretimi artıracağız ve vatandaşlarımızın geleceğine umut olmayı sürdüreceğiz." açıklamasını yaptı.