Bakan Bayraktar: Üçüncü nükleer santral için Çin ile anlaşmaya varmak istiyoruz

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Bayraktar: Üçüncü nükleer santral için Çin ile anlaşmaya varmak istiyoruz
Doviz.com
15.09.2023 11:57

Bakan Bayraktar, dün basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, Kırklareli'de kurulacak üçüncü nükleer santral için Çin ile müzakerelerin uzun süre devam ettiğini ifade ederek, "Bu görüşmeleri birkaç ay içinde sonuçlandırma aşamasına geldik." dedi.

Taraflar arasında büyük görüş ayrılıklarının olmadığını, ifade eden Bayraktar, "Kalan boşlukları da doldurabileceğimizi, yakında Çin ile nükleer enerji programımız için anlaşmaya varacağımızı düşünüyorum" dedi.

Bayraktar karbon nötr bir ekonomi olmak için kömür santrallerinin şu anda elektrik üretiminde %25'e varan payını azaltmak istediklerini, ancak bunu gaz santralleriyle ikame etmenin ancak ithal gaz "maliyet açısından rekabet edebilir" düzeyde olursa yapılabileceğini söyledi. Nükleer enerji ise hem kömürün payının azaltılması hem de yenilenebilir enerjinin dengelenmesi için ana seçeneği oluşturuyor.

Sakarya gazında üretime başlandı

Bayraktar, Karadeniz'deki Sakarya sahasının doğalgaz üretimine geçtiğini, şu anda üretimin günde 2 milyon m3 seviyesinde olduğunu, yıl sonunda ise hedefledikleri günde 10 milyon m3 üretim seviyesine ulaşacaklarını ifade etti.

Sakarya sahasından gaz üretiminin 2027-28 yıllarında devreye alınacak ikinci geliştirme fazında günde 40 milyon m3'e ulaşarak Türkiye'nin yıllık tüketiminin üçte birini karşılaması hedefleniyor.

Kahramanmaraş depreminde etkilenen bölgeden geçen ve selden zarar gören hattaki hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını da belirten Bayraktar, boru hattının yakında "teknik" olarak faaliyete başlayabileceğini söyledi; ancak petrol akışının ne zaman başlayacağı konusunda net bir tarih telaffuz etmedi.

Irak'ın tahkim mahkemesinin kararını tahsil etmek için Nisan ayında ABD'de açtığı davaya da değinen Bayraktar, aslen Irak'ın Türkiye'ye 950 milyon dolar borcu bulunduğunu hesapladıklarını ve Türkiye'nin Paris'teki tahkim mahkemesinde iptal başvurusunda bulunduğunu belirtti.

Türkiye ve Irak'ın tahkim mahkemesi ve hattın tekrar açılması ile ilgili sorunları sulh içinde çözüme kavuşturması gerektiğini belirten Bayraktar şöyle konuştu:

"İki komşu ülke olarak iki taraf için de makul bir çözüm bulmamız gerekiyor. Ancak hukuki açıdan bakınca çıkarlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Büyük ihtimalle ileride yeni bir hukuki süreç ile karşılaşabiliriz. Ancak boru hattı teknik olarak operasyona hazır halde olacak. Hali hazırda aşağı yukarı hazır ve yakında operasyona başlayacak."

İsrail ile gaz görüşmeleri

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta düzenlenecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere yapacağı ABD seyahati esnasında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşeceğini hatırlatan Bayraktar, enerji konusunun görüşme gündeminde olacağını belirtti.

Avrupa'nın dördüncü büyük doğal gaz tüketicisi olan Türkiye için İsrail'in doğal bir sağlayıcı ülke olduğunu ifade eden Bayraktar, "Tekrar (İsrailli) şirketler ile görüşme halindeyiz. Türkiye piyasasının bu gaza ihtiyacı var. Avrupa'nın da özellikle de Güneydoğu'nun ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Bayraktar, iki ülke arasında doğal gaz hattı inşası önerisinin de gündemde olduğunu belirtti.

REKLAMI KAPAT X