Bakan Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması
Doviz.com
09.12.2022 08:21

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’nda EYT ve asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerine katılan Bakan Bilgin, EYT ile ilgili şunları kaydetti:

"EYT konusu Türk kamuoyunun en fazla ilgilendiği konulardan bir tanesi. Doğrudan doğruya iş verenleri ilgilendiriyor. Çalışmanın teknik yöntemiyle ilgili problemler var. Dijital ortamda kayıt sistemleri yok. İş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş insanlar var. Tüm bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bu ayın sonuna kadar Meclis'e getireceğimi söylemiştim. Tamamlandığında Yüce Meclis'te paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Özel sektöre ve kamuya yansıyacak yükü ortaya çıkardıktan sonra gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım. Kamuoyuna açıklayacağım. "

Bakan Bilgin ayrıca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, yaş şartı olmaksınız prim gün sayısı ile hizmet süresi şartlarını yerine getiren yaklaşık 1,5 milyonun üzerinde kişinin bulunduğunu ve bu sayının arttığını belirtti.

Konuyla ilgili daha önce, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin tehlikeye girmemesi için EYT düzenlemesine kadınlarda 48 ve 50, erkeklerde ise 50 ve 52 yaş şartı getirilebileceği gündeme gelmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT ile ilgili son durumu 12 Aralık'ta yapılacak kabine toplantısında açıklaması bekleniyor.

Bakan Bilgin asgari ücret için ise şunları ifade etti:

Sık sık asgari ücretlilerin yüzde 60 düzeyinde olduğu söyleniyor. Bu doğru değil, asgari ücretlilerin oranı yüzde 38 küsur. O da küçümsenecek bir rakam değildir. Onu ciddiye almamız lazım. Rakamı doğrultmak için söylüyorum. Bu bize şunu gösteriyor. Asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil. Asgari ücrete ciddi düzenleme yaptığınızda bütün ücretler farklılaştırıyor. Asgari ücret siyaseti aynı zamanda diğer ücretleri belirleyen ve düzenleyen etki yapmaktadır. Bu ücretliler, çalışanlar lehine bir etki yaratmaktadır.

"Asgari ücret için konuşulan rakamları burada söylemem doğru değil. Kamuoyunun beklentisi 8 bin TL üzerinde, işverenlerin beklentisi 7 bin TL olarak çıktı. Çalışmalar devam ederken konuşulan rakamları burada söylemem doğru olmaz ama asgari ücrette biz emekçilerimizden yana tavır alacağız."

Etiketler: EYT Vedat Bilgin
REKLAMI KAPAT X