Bakan Bozdağ: Çat kapı icra dönemi kapanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Bozdağ: Çat kapı icra dönemi kapanıyor
Doviz.com
16.01.2023 16:36

Bakan Bozdağ, hâkim kararı olmadıkça evde haciz işlemi yapılamayacağını belirterek, "Bundan sonra çat kapı icra dönemi kapanıyor. Ancak hâkim kararıyla evde icra işlemi yapılabilecek." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat'ta Cemil Çiçek Personel Eğitim Merkezinde düzenlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Teftiş Kurulu Başkanlığı Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı'na katıldı.

Yeni yargı paketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Bozdağ, İstinaf mahkemelerinin isminin değiştirileceğini belirterek, "Avrupa'da güçlü bir istinaf işliyor ve biz de ülkemizde güçlü istinafı işletme konusunda kararlıyız. İstinafın uygulamadan kaynaklı sorunlarını biliyoruz. Ve bu sorunları da önümüzdeki zaman içerisinde çözeceğiz. İşte bugün buradan istinafla ilgili, şekli de olsa ama işin esasına uygun yeni yargı paketimize koyacağımız bir hususu ifade etmek isterim. İstinafın adını değiştiriyoruz. Bölge Adliye Mahkemelerinin adını, 'Adli İstinaf Mahkemesi', Bölge İdare Mahkemelerinin adını da, 'İdari İstinaf Mahkemesi' olarak değiştiriyoruz. Zaten kanunda, 'istinaf kanun yolu' deniyor. İstinafın saygınlığına uygun bir isimle onu nitelendirmeyi uygun görüyoruz. 'İstinafa gidiyoruz' dediğimizde, şimdi gerçekten istinafa gidecekler. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

"Evde ortak kullanılan eşyaları da haczedilemez eşyalar arasına alıyoruz"

Yeni yargı paketinde icra takibi konusunun da yer aldığını kaydeden Bozdağ, "Tabii bir başka konu, icra takibi sırasında vatandaşın evlerinde haciz işlemi yapılabiliyordu. Şimdi yine yapılacak. Ama herhangi bir suç yokken bir alacak verecek takibi nedeniyle hakim kararı olmadan aranmasını doğru görmüyor ve bu açıdan da bundan sonra hakim kararı olmadıkça evde haciz işlemi yapılamayacak. Bunu yasaya koyuyoruz. 'Çat kapı' icra dönemi kapanıyor. Ancak hakim kararıyla evde icra işlemi yapılabilecek. Bundan sonra hakim kararı olmadan hiçbir alacaklı borçlunun kapısını çalamayacak. Hiçbir icra dairesi gelip evde arama tarama yapamayacaktır. Bu da hukuk devletini güçlendiren, özel hayatı koruyan, aile mahremiyetini koruyan önemli bir değişikliktir. Ayrıca evde ortak kullanılan eşyaları da haczedilemez eşyalar arasına alıyoruz." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X