Bakan Çiftçi talimat verdi: APP plakalara kesilen cezalar iptal edildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Çiftçi talimat verdi: APP plakalara kesilen cezalar iptal edildi
Doviz.com
11 Mart 2026 08:54

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi'nin talimatıyla APP (standart dışı) plaka denetimleri kapsamında 27 Şubat'tan itibaren kesilen idari para cezaları iptal edildi.

İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, APP plaka kullanımına yönelik cezai yaptırımlar içeren düzenleme, Karayolları Trafik Kanunu'nun 23. maddesinde yer alan "yönetmelikte belirtilen nitelik veya ölçülere aykırı plaka takmak" fiiline uygulanan idari para cezası miktarının artırılmasını öngören torba kanun değişikliği kapsamında gündeme geldi.

Plaka değişim işlemleri sırasında yoğunluk ve kuyruk oluşması üzerine ise İçişleri Bakanı Çiftçi'nin talimatları doğrultusunda denetimlerin 1 Nisan 2026'ya kadar rehberlik ve bilgilendirme çalışması şeklinde gerçekleştirileceği açıklandı.

Açıklamada Bakan Çiftçi'nin talimatıyla 27 Şubat'tan itibaren kesilen cezaların iptal edildiği paylaşıldı.

Yetkilendirilmiş kuruluş olan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan ve mühürlenerek vatandaşlara verilen plakaların, kanunda belirtilen standartlar dışında dahi olsa cezai işleme konu edilmeyeceği duyuruldu.

Sadece vatandaşın yetkili kuruluş tarafından basılan ve mühürlenen plakayı aldıktan sonra plaka üzerinde ekleme veya değişiklik yapması durumunda 4 bin lira idari para cezası uygulanacağı aktarıldı.

Öte yandan ilgili açıklamada, yetkili kuruluş olan TŞOF dışında yetkisiz şekilde plaka basan yerlerden alınan gayriresmi, sahte plakaları araçlarında kullananlar için 140 bin lira idari para cezasının uygulanmaya devam edeceği belirtildi.

Yetkililer, bunun da kanunun açık amacı olan başta uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı ve terör gibi suçlarla mücadele kapsamında kamu düzeninin sağlanması ve vatandaşın güvenliğinin temini açısından önemli bir gereklilik olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Federasyondan "standart dışı plaka basımı" iddialarına yanıt Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF), yeni basılan plakaların standartlara uymadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. İlgili açıklamada, plaka basımının yönetmelikte belirtilen nitelik ve standartlara uygun olduğu ifade edildi.
REKLAMI KAPAT X