Bakan Çiftçi yeni trafik yönetmeliğinin detaylarını açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Çiftçi yeni trafik yönetmeliğinin detaylarını açıkladı
Doviz.com
01 Nisan 2026 23:34

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, trafik güvenliğini artırmak amacıyla hayata geçirilecek yeni düzenlemelerin detaylarını paylaşarak 2030 ve 2050 yıllarına yönelik stratejik hedefleri açıkladı. Araçlardaki ses ve görüntü sistemleri ile plaka standartlarına ilişkin toplumda oluşan soru işaretlerine değinen Bakan Çiftçi, yeni yönetmeliğin yürürlüğe gireceği tarihe kadar ceza uygulanmayacağını ve rehberlik faaliyetlerinin süreceğini belirtti.

TRT Haber canlı yayınına konuk olan İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, trafik kazalarından kaynaklanan can kayıplarını 2030 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmayı, 2050 yılında ise bu rakamı sıfıra indirmeyi hedeflediklerini duyurdu.

Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile hayata geçirilen düzenlemelerin toplumun geniş kesimlerinde karşılık bulduğunu ifade eden Bakan Çiftçi, "Bu, toplumda bazı hususlarda karşılık buldu, insanımız bunun haklı olduğunu, doğru olduğunu dile getirdi ama bazı noktalarda da tartışmalara sebebiyet verdi. Mesela insanımız, kırmızı ışıkta geçenlere, araçtan inip de yol kesenlere veya yolda halay çekenlere, drift atanlara, cep telefonuyla araçta konuşanlara yönelik verilen cezaları son derece haklı buluyor, onlarda herhangi bir tartışma yok. Ama bu plaka konusunda ve araç içerisindeki ses ve görüntü sistemleri ile ilgili toplumda son zamanlarda insanımızın biraz tepkileri var." dedi.

Trafik güvenliği ve mühürsüz plakalara yönelik uyarılar

Trafik kazalarında yaşanan can kayıplarının toplumu derinden etkilediğini vurgulayan Bakan Çiftçi, vatandaşları hem uyuşturucu tehlikesine hem de trafik kazalarına kurban vermek istemediklerini dile getirdi. Temel amacın ceza kesmek değil, vatandaşların can ve mal güvenliğini teminat altına almak olduğunun altını çizen Çiftçi, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) tarafından basılan standartlara uygun plakaların kabul edildiğini bildirdi. Güvenlik unsuru taşımayan ve mühürsüz olan "APP" plakaların değiştirilmesi gerektiğini hatırlatan Bakan, sürücülere bu konuda hassasiyet göstermeleri tavsiyesinde bulundu.

Multimedya sistemleri için yeni yönetmelik hazırlığı

Araçlardaki ses ve görüntü sistemlerine yönelik merak edilen konulara açıklık getiren Bakan Çiftçi, yeni bir yönetmelik hazırlığı içerisinde olduklarını paylaştı. İlgili mevzuat tamamlanana kadar denetimlerde ceza kesilmeyeceğini, bunun yerine sürücülere bilgilendirme yapılacağını belirten Çiftçi, "Yani herhangi bir şekilde ceza uygulamayacağız. Bunu yönetmelikte hangi görüntü ve ses sistemlerinin yasaya aykırı olduğunu da açık, anlaşılır, net, objektif bir şekilde belirleyeceğiz ve ondan sonra muhtemelen mayıs ayı gibi yönetmeliğimizi de çıkarıp uygulamaya başlayacağız." şeklinde konuştu. Planlanan yönetmelikle birlikte yasaya aykırı donanımların sınırları net bir şekilde çizilerek mayıs ayı itibarıyla uygulamaya geçilmesi öngörülüyor.

Hedef Dönem Stratejik Trafik Güvenliği Hedefi
2030 Yılı Can kayıplarını ve ciddi yaralanmaları yüzde 50 azaltmak
2050 Yılı Can kaybını sıfıra indirmek
Mayıs 2024 Ses ve görüntü sistemleri yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi
REKLAMI KAPAT X