
Bakan Işıkhan, bir ve üzeri çalışanı bulunan işletmelerle yapılan görüşmelerde 343 bin 770 açık iş (işveren tarafından talep edilen ve ihtiyaç duyulan eleman) tespit ettiklerini bildirdi. Peki, işverenlerin en çok eleman aradığı meslekler neler oldu? İşte detaylar..
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR tarafından hazırlanan Açık İş İstatistikleri Araştırması'nın 2025 yılı birinci çeyrek sonuç raporunun yayımlandığını duyurdu.
Işıkhan, konuyla ilgili paylaşımında, “Araştırma kapsamında, 2025 yılı 1. çeyreğinde Türkiye genelinde (1+ istihdamlı) işletmelerde toplam 343 bin 770 açık iş olduğu tespit edilmiştir. Açık iş sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine (2024 1. Çeyrek, 330 bin 325) kıyasla %4,1 oranında artmıştır.” ifadelerini kullandı.
12 sektörün açık iş oranı genel ortalamanın altında
İŞKUR raporuna göre ise araştırma kapsamında yer alan 17 sektörden 5'inin açık iş oranı Türkiye genelinin üzerindeyken, 12 sektörün açık iş oranı genel ortalamanın altında kaldı.
1-9 çalışanı olan işletmelerde toplam 171 bin 865 açık iş, 10 ve daha fazla çalışanı olan işletmelerde ise 171 bin 905 açık iş olduğu görüldü.
2025 yılı 1. çeyrek itibarıyla en yüksek açık iş oranı ise %2,6 ile “İmalat” sektöründe belirlendi.
Bu sektörü, %2,4’lük açık iş oranı ile “Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri” ve %1,9’luk açık iş oranı ile “İnşaat” sektörü takip etti.
Kaynak: Vedat Işıkhan
Sektörlerde en fazla aranan meslekler
Açık iş oranı en yüksek olan “İmalat” sektöründe en fazla aranan meslekler sırasıyla Düz Dikiş Makineci, Makineci (Dikiş), Metal Mamuller Montaj İşçisi, Beden İşçisi (Taşıma, Yükleme-Boşaltma) ve Lastik Üretim Elemanı olarak belirlendi.
“Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri” sektöründe en fazla aranan meslekler sırasıyla Garson (Servis Elemanı), Mutfak Görevlisi, Servis Komisi, Bulaşıkçı (Stevard) ve Temizlik Görevlisi meslekleri oldu.
Açık iş oranı en yüksek üçüncü sektör olan “İnşaat” sektöründe ise en çok aranan meslekler sırasıyla Elektrikçi (Genel), Sıvacı, İnşaat İşçisi, Sıhhi Tesisatçı ve Elektrik Tesisatçısı ve Pano Montörü/ Elektrik Tesisatçısı meslekleri olarak tespit edildi.
Yıllara göre açık iş oranları
İlgili rapora göre 2025 yılı 1. çeyreğinde Türkiye genelinde 1+ istihdamlı işletmelerde açık iş oranı %1,8 olarak gerçekleşti.
Bununla birlikte, 1-9 çalışanı olan işletmelerde ise açık iş oranı %2,4 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan, 2025 yılı 1. çeyreğinde Türkiye genelinde 10 ve daha fazla kişi istihdam eden işletmelerde açık iş oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,1 puan azalarak %1,4 olarak gerçekleşti.
Kaynak: İŞKUR
