Vatandaşın satın alma gücünü korumak istediklerini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Asgari ücreti enflasyona karşı koruyacağız" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Yeni Şafak Gazetesi'ne asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, mevcut enflasyon oranı, makroekonomik dengeler ve satın alma gücü gibi birçok değişkeni dikkate aldığını belirten Işıkhan, süreci adil bir şekilde yürüteceklerini söyledi.
Kalıcı refah çözümleri üreterek vatandaşın refahını koruma amacında olduklarını ifade eden Işıkhan, "Geçen yıl aralık ayında izlediğimiz yol neyse, bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceğiz. Enflasyona ezdirmeyecek, vatandaşın satın alma gücünü koruyacak bir ücret seviyesinde anlaşmaya varılmasını arzu ediyorum." dedi.
İşçi ve işverenlerin talepleri arasında hakem rolü oynadıklarını da vurgulayan Bakan Işıkhan, "Aralık ayında Türk-İş’in geçen yıl işçileri getirdiği gibi, bu yıl da benzer bir gelişme olursa işçileri ağırlamaktan memnuniyet duyarız. İşçiler bizim önemli paydaşlarımızdır." şeklinde konuştu.
Belediyeler borçlarına karşılık gayrimenkul teklif ediyor
Belediyelere yapılan “SGK borçlarını ödeme” çağrısı üzerine, belediyelerde borçları tecil ve taksitlendirilmesi ile alakalı işlemler için yoğun başvurular aldıklarını da belirten Işıkhan, “Borçlarını ödemeye başlayanların yanı sıra, taksitlendirmek isteyen veya gayrimenkul teklifinde bulunan çok fazla belediye var” dedi.
“Biz parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimize aynı hassasiyetle yaklaşım gösteriyoruz” vurgusu yapan Işıkhan, konuyla ilgili şunları aktardı:
“Zira amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Borçları için belediyelerden 167 gayrimenkul takas teklifinde bulunuldu. Bu tekliflerle birlikte tüm işlemlerin süreci için birimlerimiz yoğun şekilde çalışıyor. Birkaç hafta içinde ödeme emirleri ile gecikmede olan borçlardan 5 milyar lirayı aşan tahsilat gerçekleşti. Ayrıca yaklaşık 20 milyar liralık borcun ödenmesi için tecil ve taksitlendirme işlemleri yapıldı. Bunlardan 1,5 milyar lira peşinat tahsil edildi. Kalan tutarlar aylık taksitlerle tahsil ediliyor. Belediyelerin borçlarını gecikmeye girmeden ödemeleri için süreci yakınen takip ediyoruz. Ödemelerini geciktiren belediyelere, ödeme yapmaları için iletişime geçiyoruz. Taksitlendirme veya gayrimenkul teklif etmelerini sağlıyoruz.
Hiçbir belediye borçları konusunda samimi adım atıp da bizim kayıtsız kaldığımızı iddia edemez. Bu yapıcı tavrımıza rağmen herhangi bir adım atmayan belediyeler de maalesef var. Bunlara da en eski borçlardan başlamak üzere ödeme emirleri göndermek ve sonrasında haciz uygulamak durumundayız. Şunu çok net ifade edeyim, herhangi bir belediyeye icra uygulamışsak, emin olun bizim her türlü uzattığımız eli reddetmiştir, görmezden gelmiştir. Bu yüzden hiçbir belediye lütfen mağdur edebiyatı yapmasın.”
İlaç geri ödeme listesi sürekli güncelleniyor
Toplumdaki en büyük sağlık sorunları arasında yer alan kanser, kronik hastalıklar, nadir hastalıklar ve yenilikçi tıbbi tedavileri kapsayan ilaçlarda da önemli güncellemeler yapıldığını ifade eden Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlaç geri ödeme listemiz dinamik bir yapıya sahip. Yani liste, sabit kalmıyor; sürekli gözden geçiriliyor ve halk sağlığı ihtiyaçlarına göre güncelleniyor. Bugün itibarıyla, yurt içi 8 bin 326 ve yurt dışı 399 olmak üzere toplamda 8 bin 725 ilaç geri ödeme listemizde yer alıyor. Bunlardan 6 bin 831’i, yani yaklaşık yüzde 82’si Türkiye’de üretilen imal ruhsatlı ilaçlar. Vatandaşlarımızın sağlığı için en doğru ve güvenilir ilaçların geri ödeme kapsamına alınması adına kapsamlı bir değerlendirme süreci yürütülüyor.”