Bakan Işıkhan'dan asgari ücret ve emeklilik sistemine ilişkin açıklama

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret ve emeklilik sistemine ilişkin açıklama
Doviz.com
21.10.2024 13:22

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik sistemi ve asgari ücrete ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Bakan Işıkhan, enflasyonun yüksek seyrettiği dönemlerde emeklilik sistemi gibi konuların gündeme gelebileceğini ancak mevcut emeklilik şartlarında köklü değişiklikler yapılmasının öngörülmediğini ifade etti.

Emeklilik sistemiyle ilgili köklü bir değişiklik düşünülmediğini vurgulayan Işıkhan, "Emeklilik şartlarıyla ilgili büyük değişiklikler öngörmüyoruz. Bu yönde bir çalışmamız yok" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği ve emeklilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi için çeşitli çalışmaların sürdüğünü kaydeden Işıkhan, emeklilik sisteminde temel amaçlarının, mevcut hakları korumak ve geliştirmek olduğunu belirtti.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile ilgili herhangi bir çalışmanın da yürütülmediğini belirten Işıkhan, “Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle ilgili çalışma söz konusu değil. 'Kıdem tazminatının yerine geçecek' endişeleri var. Bu konuda işçi ve işveren kesimi rahat olsun” açıklamasını yaptı.

Bakan Işıkhan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında şu ana kadar 2,3 milyon kişiye aylık bağlandığını da ifade ederek EYT emeklilerinin ortalama aylıklarının 17 bin lira olduğunu söyledi. Ayrıca, EYT düzenlemesinin 2023 yılındaki maliyetinin 210 milyar lira olduğunu, 2024 yılında bu maliyetin 592,6 milyar lira olarak öngörüldüğünü açıkladı.

Asgari ücret

Asgari ücret görüşmelerine de değinen Işıkhan, sürecin aralık ayında başlayacağını ve hem işçiyi hem de işvereni memnun edecek bir rakamın belirlenmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Işıkhan, asgari ücretin çalışanların yaşam standartlarını iyileştirecek düzeyde olmasının amaçlandığını da sözlerine ekledi.

Yenidoğan çetesi

Son günlerin gündemdeki konusu yenidoğan çetesiyle ilgili de gelişmeleri anlatan Işıkhan, "Sağlık Bakanlığının ruhsat iptaliyle özel hastanelerin ödemeleri durduruldu, bunlar da kapatıldı. Özel hastanelere yapılmış ödemeleri, geçmişe dönük olarak faiziyle birlikte, sözleşme kapsamındaki cezalarla birlikte tahsil ediyoruz" dedi.

İLGİLİ HABER SGK'den 'yenidoğan çetesi' açıklaması Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) "yenidoğan çetesi" soruşturmasında SGK ile sözleşmeli hastaneler için 3 başmüfettiş ve 3 müfettişle inceleme başlattığını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X