Bakan Kacır: Bütün dünya TOGG'u gıptayla izliyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bakan Kacır: Bütün dünya TOGG'u gıptayla izliyor
Doviz.com
22.06.2023 09:28

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TOGG'a olan ilgiye atıfta bulunarak, "TOGG'da dünyanın büyük bir gıptayla izlediği bir başarı hikayesini ortaya çıkardık." dedi.

Kacır, İstanbul Sanayi Odasının (İSO) "Yeni Çağın Sanayisine Odaklı Bir Dönüşüm ve Üretimde Verimlilik Artışı İçin Önceliklerimiz" konulu meclis toplantısına katıldı.

Konuşmasında Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar ve hayata geçirilen projelere ilişkin bilgi veren Kacır, son 20 yıllık süreçte Türkiye'nin çok önemli işlere imza attığını söyledi.

Türkiye'de son dönemde gerçekleşen ivmelenmeye dönük bir sunum yapan Kacır, Türkiye Yüzyılı'nın inşa edileceği önümüzdeki dönemde sanayicilerle çok yakın çalışma içinde olacaklarını dile getirdi.

Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'nin ülke önemine işaret eden Kacır, şunları kaydetti:

"Son 20 yıl Türkiye'nin dev bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inşa ettiği bir dönem oldu. Yüksek teknoloji ihracatımız bizim için yeterli bir düzey olmasa da geçtiğimiz yıl 7,5 milyar dolara yaklaştı, 2023'te bu rakamın en 10 milyar dolar olmasını hedefliyoruz. Bugün Türk sanayisi, yatırımıyla, üretimiyle istihdamıyla, ihracatıyla Türkiye'nin kalkınmasının lokomotifi konumunda. Geçtiğimiz 20 yıllık dönemde Türkiye ekonomisi büyüdü ve Türk sanayisi de büyüdü. Ama 2002-2018 döneminde ekonomimizin büyüme hızıyla, sanayimizin büyüme hızı büyük oranda paralel seyretti ve sanayimizin yarattığı katma değerin Türkiye ekonomisi içindeki payı toplam sanayide yüzde 19,520'lerde, imalat sanayi özelinde de yüzde 16,5-17'lerde gerçekleşti. Ama özellikle son 5 yıla baktığımızda hem toplam sanayinin milli gelirimizdeki payının hızla yükseldiğine hem de imalat sanayimizin payının arttığına şahit oluyoruz.

Geçtiğimiz 5 yıllık dönemde imalat sanayimizin, milli gelirimizdeki payı yüzde 22'nin üzerine çıkmış oldu. Temel gösterge olarak bu göstergede, özellikle imalat sanayimizin elde ettiği bu kazanımı sürdürmek önümüzdeki dönemde ana hedeflerimizden biri olacak. İmalat sanayimizin ekonomimizin büyümesine öncülük etmesini ve Türkiye'nin ortalama büyümesinden daha hızlı bir ivmeyle büyümesini sürdürmesini hedefliyor olacağız. Son 13 yıl boyunca imalat sanayimizin bütün segmentleri, düşük teknoloji, orta düşük teknoloji, orta yüksek teknoloji ve yüksek teknoloji segmentleri tümü istikrarlı bir büyüme gösterdi. Son dönemde özellikle son 5 yılda Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimi, sanayinin genel ortalamasının üzerinde bir büyüme sergiliyor."

"Temel yaklaşımımız teknolojide paradigma değişimlerini yakalamak olacak"

Kacır, Türkiye'nin birçok alanda gösterdiği gelişime dikkati çekerek, kazanan tüm birikimin önümüzdeki dönemde taçlanarak devam edeceğini söyledi.

Türkiye'yi kritik teknolojilerde bağımsız kılabilmek, yüksek teknoloji ihracatını hak edilen düzeylere çıkarabilmek, katma değerli üretimi daha yaygın hale getirebilmek ve mutlaka nitelikli istihdam politikalarını hayata geçirmek başlıklarının önemli olduğunu ifade eden Kacır, elde edilen kazanımların teknolojide paradigma değişikliği ile gerçekleştiğini dile getirdi.

"KOBİ Yatırım ve Girişim Bankası'nı kuracağız"

Hızlı ve yaygın sanayileşme için mutlaka sanayi alanlarının büyütülmesi gerektiğinin altını çizen Kacır, yeni organize sanayi bölgelerinin kurulmaya devam edeceğini, büyük bir hızla Ulusal Sanayi Alanları Master Planı'nın hazırlanacağını söyledi.

Kacır, önümüzdeki dönemde KOBİ Yatırım ve Girişim Bankası'nın kurulacağını da duyurdu. Girişim sermayesi alanında yapılacak çalışmalardan bahseden Kacır, "Bu alanda İstanbul bizim için çok değerli. Çünkü startup ekonomisini İstanbul için odak kalkınma alanlarından biri olarak görüyoruz. İstanbul'un yerinin dünyada ilk 20 şehir arasında olmak olduğunu değerlendiriyoruz." dedi.

Türkiye'de bugüne kadar yatırım teşvikleriyle her zaman sanayicinin yanında olmaya gayret ettiklerini dile getiren Kacır, şunları söyledi:

"Sadece geçtiğimiz yıl 13 bin 602 yatırım projesine yatırım teşviği vermişiz ve bu projelerin sahip olduğu sabit yatırım tutarı 879 milyar lira düzeyinde. Ve bu projeler gerçekleştiğinde 362 bin ilave istihdamın oluşmasını öngörüyoruz. Şimdi önümüzdeki dönemde hedefimiz arzumuz, bu yatırım teşvik politikalarıyla Türkiye'nin milli teknoloji yol haritalarını daha bütüncül bir yaklaşımla ele almak. Bu yatırım teşviklerinden elbette tüm sanayimiz yararlanıyor, KOBİ'lerimiz yararlanıyor ama biz şunu görüyoruz ki yine bu yatırım teşviklerinden aslan payını büyük ölçekli şirketlerimiz alıyor. Yatırım teşviklerle sunduğumuz vergi indirimlerinin çok büyük bir bölümünden büyük ölçekli şirketlerimiz yararlanıyor. İşte şimdi önümüzdeki dönemde bu büyük ölçekli şirketlerimizin babayiğitlik yapmasını arzu ediyor olacağız."

Teknolojiye yapılacak yatırımlar hakkında bilgi veren Kacır, şöyle konuştu:

"Bugün Türkiye'nin dört bir tarafında, 81 şehrimizin tümünde 125 DENEYAP Teknoloji Atölyemiz geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştiriyor. Şimdi önümüzdeki dönemde TEKNOFEST atölyelerini benzer şekilde kuracağız. 81 ilimizin tamamında en az 100 TEKNOFEST atölyesi kuracağız. Önümüzdeki dönemde İstanbul'u, İstanbul ve Marmara sanayisini depreme hazır hale getirmeliyiz. Bu konuda birlikte çalışacağız. İstanbul'da mutlaka yüksek teknolojinin payını artırmalıyız. Önümüzdeki dönemin Türkiye Yüzyılı için 85 milyon el ele çalışacağımız, Türkiye'yi hak ettiği yere hep birlikte eriştireceğimiz bir dönem olmasını, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tam bağımsız Türkiye misyonunu tahkim edeceğimiz sanayi ve teknoloji alanında atacağımız adımlarla güçlendireceğimiz bir dönem olmasını temenni ediyorum."

REKLAMI KAPAT X