Bakan Nebati: Enflasyonu işsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan indireceğiz

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Nebati: Enflasyonu işsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan indireceğiz
Doviz.com
05.01.2023 16:05

Bakan Nebati, enflasyonla mücadelede yeni adımların atılacağını belirterek, "Enflasyon hepimizin sorunu, işsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan indireceğiz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, MÜSİAD Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. 

Nebati, zincir marketlerden gelen fiyat sabitleme adımlarına karşı, "Çok sayıda ürünlerde indirimlere gidildi. Bu işletmelerimizi yürekten tebrik ediyorum. Yakın dönemde çok güzel haberler de geliyor. Dün itibarıyla bu çağrılarımız Türkiye çapında faaliyet gösteren zincir marketlerin karşılık verdiğini büyük bir memnuniyetle öğrendik. Tüm işlemelerimize benzer uygulamaları hayata geçirmesi için çağrıda bulunuyorum. Enflasyon hepimiz için ortak sorun. İşsizliğe ve küçülmeye sebep olmadan beraberce aşacağız." dedi.

Nebati ayrıca "Bugün değerli iş dünyası sizlere açık ve net söylüyorum, petrol fiyatları gayet iyi, taşıma maliyetleri düşüyor, her türlü maliyetin en aza indiği dönemdeyiz, çağrımız elinizi taşın altına koyun, fazla incitmez" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati, enflasyonun Orta Vadeli Program tahminlerinin altında olduğunu ve daha da gerileyeceğini de belirterek, "Piyasada enflasyonun indiğine ilişkin ciddi beklenti oluştu mu? Oluştu. Enflasyonla mücadelemiz sürecek, yeni adımlar atacağız." dedi.

Nebati, piyasada enflasyonun düşeceğine ilişkin beklenti oluştuğunu yineleyerek, "Piyasada enflasyonun indiğine ilişkin ciddi beklenti oluştu mu? Oluştu. Döviz fiyatlarındaki oynaklık en alt seviyede mi? En alt seviyede. Piyasa canlı mı? Canlı." değerlendirmesini yaptı.

Nebati, tüm dünyada resesyon kaygıları yaşandığını ama Türkiye'nin pozitif ayrıştığını da sözlerine ekledi.  

İlave altın sertifikalarını ihraç etmeyi planlıyoruz

Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında güçlü bir üretim ekonomisi haline gelmek için gereken tüm adımları kararlı bir şekilde attıklarına değinen Nebati, “Kur Korumalı Mevduat’ı ve Altın Tasarruf Sistemi gibi çeşitli finansal araçları devreye alarak, başta döviz kuru olmak üzere finansal istikrarı güçlendirirken öngörülebilirliği de artırdık.

Bu finansal araçlardan biri de geçtiğimiz haftalarda devreye aldığımız Darphane Altın Sertifikası’dır. Bireysel yatırımcılarımız bu araca büyük bir ilgi göstermiş, 5 ton altın karşılığında ihraç edilen 500 milyon adet Darphane Altın Sertifikası’nın 403 milyon adedi sadece 45 günde satılmıştır. İlave altın sertifikaları da ihraç etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

REKLAMI KAPAT X