Bakan Nebati: Sigorta sektörü için adımları kararlılıkla atacağız

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Nebati: Sigorta sektörü için adımları kararlılıkla atacağız
Doviz.com
22.11.2022 17:27

Bakan Nebati, "Sigorta sektörümüzün gelişmesini desteklemek amacıyla ilgili adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebat, DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, sigortacılık sektörünün finansal piyasaları besleyen ve stratejik önem taşıyan bir konumda olduğunu söyledi.

Sigortacılığın çeşitli riskler karşısında güvence sağlamasının yanı sıra önemli bir tasarruf aracı olduğuna da dikkati çeken Nebati, "Sigortacılık sektörümüz, Türkiye ekonomisine yaklaşık 230 trilyon lira tutarında, yani GSYH'nin 32 katı değerinde teminat sunmuştur. Ağustos ayı itibarıyla üretilen prim tutarıysa 126 milyar liraya ulaşmış olup, bu rakamın yıl sonunda 200 milyar lira olacağını öngörüyoruz." diye konuştu.

Nebati, toplam 70 sigorta şirketinin faaliyet gösterdiği sektörün, doğrudan ve dolaylı olarak 200 bin kişiye istihdam sağladığını bildirdi.

Sektörün gelişmesini desteklemek için cesur ve kararlı adımlar atmaktan çekinmediklerini belirten Nebati, Bakanlık olarak sigortacılık ve emeklilik sektörünün etkin şekilde çalışabilmesi için attıkları adımları da anlattı.

Nebati, 18 yaş altı vatandaşların bireysel emeklilik sistemine dahil olmasına imkan sağlayan düzenleme sayesinde Kasım 2022 itibarıyla 500 bini aşkın çocuğun sisteme dahil olduğunu ve yaklaşık 2,3 milyar liralık ilave fon hacmi üretildiğini kaydetti.

Bakan Nebati ayrıca, Zorunlu Deprem Sigortası'nın kapsamının genişletilerek Zorunlu Afet Sigortası'na dönüştürülmesi yönündeki çalışmaların sürdüğüne vurgu yaptı.

Yeni ürün 2023'ün ilk çeyreğinde hayata geçirilecek

14,5 milyonu aşkın katılımcının yer aldığı Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken fonların hacminin 385 milyar liraya çıktığını belirten Nebati, DASK'ın kuruluşundan bugüne kadar geçen 22 yılda, Türkiye genelinde Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi sayısının yaklaşık 11 milyona ulaştığını dile getirdi.

Nebati, Olağanüstü Yönetim Merkezi'nin kurulmasının, afetlere hazırlık açısından, DASK adına atılan önemli bir adım olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Mevcut Zorunlu Deprem Sigortası ürününün kapsamının genişletilerek Zorunlu Afet Sigortası'na dönüştürülmesi yönündeki çalışmalar halen devam ediyor. Böylece, vatandaşlarımızı ve işletmelerimizi sadece deprem değil, tüm doğal afetlere karşı güvence altına alacak yepyeni bir ürünü de inşallah Cumhuriyet'imizin 100. yılının ilk çeyreğinde yine beraberce hayata geçireceğiz."

1 günde 96 bin hasar dosyası işlenebilecek

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu ile Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren'in de birer konuşma yaptığı törende, Bakan Nebati ve beraberindekiler kurdele keserek Merkezin açılışını yaptılar.

Açılışı yapılan DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi, afetlere hazırlık çalışmaları bakımından önem taşıyor.

Yenilenen teknolojik altyapı sayesinde, olası bir afet anında, bilgi sistemleri sınırsız eşzamanlı ihbarı karşılayabilecek ve 24 saatte 96 bin hasar dosyasını işleyebilecek. Böylece, vatandaşların hasar bildirimlerini sorunsuz yapabilmeleri garanti altına alınacak.

REKLAMI KAPAT X