Bakan Şimşek: Ekonomi programımız geçici bir heves değil

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Şimşek: Ekonomi programımız geçici bir heves değil
Doviz.com
31.01.2024 17:21

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni ekonomi programının geçici bir heves olmadığını belirterek, piyasaları bozmadan sabır ve zamanla KKM'den çıkılacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İstanbul Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı”nda ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Finansman modelleri konusunda sunum yapan Şimşek, kaynakların nitelikli sanayiye, verimli alanlara etkin bir şeklide kanalize edilmesi için fiyat istikrarının gerekli olduğunu belirterek, bunun sağlanması için sanayicinin desteğinin önemli olduğunu belirtti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın açılışını yaptığı toplantıda konuşan Şimşek, yapısal dönüşüme kaynak ayrılması gerektiğini bunun için de mali disiplinin tesis edilmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Ana hedefin fiyat istikrarı olduğunu belirten Şimşek, "Fiyat istikrarının olmadığı bir yerde öngörülebilirlikten bahsedemezsiniz” değerlendirmesini yaptı.

"Tekerleği yeniden keşfetmeyeceğiz"

Ekonomi politikasında uluslararası normlara uyulmasının önemine işaret eden Şimşek, tekerleği yeniden keşfetmeyeceklerini belirtti. Şimşek ayrıca Fed ve ECB'nin enflasyonu nasıl indirdiyse kendilerinin de öyle indireceklerini belirterek, "Bu program, sabırla ve kararlılıkla uygulanacaktır. Bu program, siyasi sahipliği olan bir programdır. Bu program geçici bir heves değildir" dedi.

Büyümeyle enflasyon arasında bir gerilim olmadığını belirten Şimşek, “Böyle bir gerilim olsa da kısa vadelidir, kalıcı değildir” diye konuştu.

Sürdürülebilir yüksek büyüme için enflasyonun düşük olması gerektiğine işaret eden Şimşek, “Kaynakların spekülatif alanlar yerine sanayiye, verimli alanlara kanalize edilmesi için gereklidir” ifadelerini kullandı.

"Daha destekleyici politikalar devrede olacak"

Önümüzdeki dönemde çok daha destekleyici maliye ve gelirler politikasının devrede olacağına işaret eden Şimşek, “(Fiyat istikrarının sağlanmasıyla) Sanayicinin uzun vadeli, makul maliyetlerle sürüdürülebilir çerçevede rekabetçi olmasına zemin hazırlayacak bir ekosistem oluşmuş olacak” diye konuştu.

"KKM'den piyasaları bozmadan çıkacağız"

Bakan Şimşek, Türk lirasının oldukça rekabetçi olduğunu da belirterek, piyasaları bozmadan sabır ve zamanla KKM'den çıkılacağını belirtti.

REKLAMI KAPAT X