Bakan Şimşek: Gelecek hafta tasarruf paketini açıklayacağız

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Şimşek: Gelecek hafta tasarruf paketini açıklayacağız
Doviz.com
10.05.2024 10:40

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının geçiş dönemi içerdiğini belirterek, "Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme" dedi. Şimşek, verimlilik ekonomisi peşinde olduklarını da belirterek, gelecek hafta pazartesi günü tasarruf tedbir paketinin açıklanacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TAM'ın tanıtımında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

"Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme. Bu program bir geçiş dönemi içeriyor. Özellikle dezenflasyona geçiş dönemi öngördük.

Ekonomi programı çalışıyor. Programın merkezinde yeniden dengelenme yani makroekonomide dengesizliğin giderilmesi var.

İlk çeyrekte net ihracatın katkısı pozitif oldu. Kur ve faiz sübvansiyonuyla bir yere varamayız. Sürdürebilir yüksek büyümeye doğru önemli bir çıkış olacak. Cari açığı yüzde 2,5'in altına düşüreceğiz. Altın ithalatındaki normalleşme bunu getirir.

Biz yatırımı, istihdamı, üretimi ve özellikle ihracatı önceliklendireceğiz. Biz verimlilik ekonomisi peşindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptığınız ölçüde yatırımları artırabilirsiniz.

Finansmana erişim iyi bir noktaya geldi, finansmana erişimde sorun yok. Program çok iyi çalışıyor, küresel finansmana erişimde de sorun yok. Uluslararası bankalarda Türkiye'nin konumu çok güçlü. Hazinemiz çalışıyor, programımız da çalıştığına göre Türkiye'ye ilgi artacaktır.

Şu anda kredi derecelendirme kuruluşları notumuzu artırıyor. Hepsinde görünüm pozitif, bu ne demek, notumuzu daha da artıracaklar. Türkiye'nin risk primi geriliyor, bu sayede finansman maliyetimiz azalıyor.

Enflasyon yüksek, mayısta da yükselecek diyebilirler ama son 12 ayda ülkemizde deprem yaşandı. Bunun sektörel olarak, bütçe açığı olarak baskısı var.

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. 

Bazı vergileri artırdık, bu sene artırmayacağız. O zaman bu etkiler temmuz, ağustos ayında ortadan kalkacak. Önümüzdeki dönemde bu dezenflasyon sürecini nasıl yöneteceğiz, onunla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam edecek. En önemli hedefimiz enflasyonun tek haneye inmesi, bunun için ne gerekiyorsa yapacağız.

İhracatçımızı güçlü bir şekilde destekleyeceğiz, verimlilik ve rekabet gücü artışı noktasında hiç tereddüt etmeyeceğiz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi en kritik hedeflerimizden biri, bunun ön koşulu fiyat istikrarıdır."

REKLAMI KAPAT X