Bakan Şimşek: İhracatın ana belirleyicisi yurt dışı taleptir, kurun önemli etkisi yoktur

Okuma Süresi: 1 Dakika
Bakan Şimşek: İhracatın ana belirleyicisi yurt dışı taleptir, kurun önemli etkisi yoktur
Doviz.com
26.01.2024 16:05

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son 6 yılda kurun yüzde 36,4 yükselirken ihracatın yüzde 5 arttığına dikkati çekerek, ihracatın ana belirleyicisinin yurt dışı talep olduğunu, kurun önemli bir etkisinin olmadığını söyledi. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda, ihracat ile döviz kuru arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.

İhracatın ana belirleyicisinin yurt dışı talep olduğuna dikkati çeken Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"Kurun önemli bir etkisi yoktur. 2003-2013 döneminde nominal sepet kur yıllık ortalama yüzde 3,3; reel ihracatımız yüzde 7,1 artmıştır.

2018-2023 döneminde ise kur yüzde 36,4 artarken, ihracatımız sadece yüzde 5 artmıştır. Dünya ticaretinden daha çok pay almak ve kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek ancak verimlilik artışı, inovasyon, yüksek katma değer ve markalaşma ile mümkündür. İhracatçımızı çok güçlü bir şekilde destekliyoruz, desteklemeye de devam edeceğiz."

İLGİLİ HABER Bakliyatçılardan özel kur ve düşük faiz talebi İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ihracatçıya özel döviz kuru ve düşük faizli kredi talebinde bulundu.  
REKLAMI KAPAT X