Bakan Şimşek: Seçim sonrası fon akışı ciddi şekilde hızlanacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Şimşek: Seçim sonrası fon akışı ciddi şekilde hızlanacak
Doviz.com
24.11.2023 17:19

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrası Türkiye'nin varlıklarına talebin ciddi şekilde artacağını belirterek, asıl amaçlarının getiri eğrisi inşa etmek olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şemşek, Bloomberg'e özel açıklamalar yaptı.

Bu kapsamda Şimşek, seçim sonrası TL varlıklara talebin ciddi şekilde artacağını belirterek, "Ben inanıyorum ki önümüzdeki aylarda özellikle de yerel seçimler sonrasında Türkiye’nin varlıklarına talep çok ciddi bir şekilde artacak. Yani Türkiye’ye fon akışı ciddi bir şekilde artacak." dedi.

İLGİLİ HABER Dolar kayıplarını geri aldı: Faiz kararına rağmen dolar neden yükseliyor? TCMB’nin faiz kararı sonrası kurlarda yaşanan geri çekilme, yerini tekrar yükselişe bıraktı. Böylelikle dolar kuru sürpriz karar sonrasında yaşadığı kayıpların tamamını geri aldı.

"Kur hedefimiz yok"

Döviz kuruna ilişkin de konuşan Şimşek, bir kur hedeflerinin olmadığını ve dalgalı kur rejimi olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada lira değerli mi, değil mi tartışmasına da prensip olarak girmek istemiyorum. Ama şu bir gerçek; bu sene cari açığa altın hariç bakarsanız, milli gelirin yüzde 1,4’üne denk geliyor. Dolayısıyla sürdürülebilir bir cari açık, yani dış borcun milli gelire oranını artırmayan bir cari açık şu anda sağlanmış durumda. Analistler tartışmaları eğer temel göstergeler üzerinden yapacaksa, bu hususu da kaçırmamaları lazım."

Şimşek, kamu bankalarına sermaye artırımının da gündemlerinde olmadığını söyledi.

İLGİLİ HABER 80 maddelik yeni torba teklif, TBMM’ye sunuldu: Neler değişecek? Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte, KKM'de kurumlar vergisi istisnasının süresinin uzatılması ve şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranı üst sınırının yükseltilmesi de yer aldı.

“Gittiğimiz hiçbir yerden para istemedik”

Bakan Şimşek, yatırımcı toplantıları kapsamında yaptıkları toplantılara ilişkin ise gidilen hiçbir yerden para istenmediğini belirterek, şunları kaydetti:

“Biz gittiğimiz hiçbir yerden para istemedik. Bunu açık konuşayım. Hatta birçok yerde biz “biz sizden para istemiyoruz” dedik. Biz ortaklığımız geliştirmek istiyoruz. Bakın piyasa üzerinden Türkiye fonlanıyor şu anda. Türkiye’nin vadesine 12 aydan az kalmış yani kısa vadeli borcu neydi? Yaklaşık olarak 210 milyar dolar. Peki 6-7 aydır biz bunu yönetmiyor muyuz? Bunu yönetirken rezerv artıyor mu? Bakın cari açık var, ciddi bir kısa vadeli borç var. Demek ki biz başarılıyız, para girişi var. Onun için biz olaya öyle bakmıyoruz. BAE dedi ki biz 51 milyar dolarlık bir programa çıkacağız. Biz de çok teşekkür ederiz dedik.

Bizim birincil önceliğimiz getiri eğrisi inşa etmek, orada başarılı olduk. Yani bu yoksa swap piyasası işlevsel olsa da olmasa da çok önemli olmaz. Önemli olan, kredibilitesi olan güvenilir bir para politikası ve bunun bir yansıması olarak getiri eğrisi inşası, yani köprü inşası, bunu yaptık. Swap konusunu önümüzdeki dönem değerlendireceğiz. Doğrusu gerek rezerv, gerek cari açık, gerekse dezenflasyon bunlara bir bütün olarak bakıyoruz. Bu konularda elimiz rahatladıkça birtakım kısıtlayıcı unsurları peyderpey kaldıracağız. Ama size bu konuda bir tarih vermek, yönlendirmek istemiyorum.”

İLGİLİ HABER Dolar aralıksız yükseliyor: Piyasalar getiri eğrisini izliyor Dolar/TL yükselişini küçük adımlarla da olsa aralıksız devam ettirirken; piyasalar ise getiri eğrisi ile birlikte Türkiye’nin risk primindeki düşüşü izliyor.
REKLAMI KAPAT X