Bakan Şimşek'ten Arap ülkelerine çağrı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Şimşek'ten Arap ülkelerine çağrı
Doviz.com
23.05.2024 10:48

Türkiye'nin henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadığını belirten Bakan Şimşek, Arap ülkelerinin Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamaktan çekinmemesi gerektiğini söyledi.

Şimşek, İstanbul'da yapılan Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ekonomik bağları kuvvetlendirmekten bahsetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ticaret ve yatırımları artırmanın başlıca yolunun serbest ticaret anlaşmaları (STA) olduğunu belirtti.

Arap ülkelerinin sermaye ihraç eden ülkeler olduğunu, ekonomilerini çeşitlendirmek ve imalat sektöründe gelişmek istediklerini belirten Şimşek, Türkiye'de yatırımla bunları sağlayabileceklerini ifade etti.

Şimşek, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında en kolay işbirliği yapılabilecek alanların ise turizm, inşaat ve savunma sanayi olduğunu söyledi.

Türkiye savunma sanayinin son yıllarda kaydettiğini ilerlemeye yürütülen geliştirme projesi sayısı ve ihracat hacmindeki artışa da dikkat çeken Şimşek, "Komşu ülkelerle ortak tasarım, geliştirme ve imalat çalışmaları yürütüyoruz" derken, inşaat sektöründe Afrika, Orta Asya'da ayrıca Libya, Suriye ve Ukrayna'nın yeniden inşasında ortak rol oynayabileceklerini vurguladı.

"Türkiye henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadı"

Bakan Şimşek, Türk Lirası'nda volatilitenin ortadan kalktığını da belirterek şunları söyledi:

"Türkiye henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadı. Parasal politikalarımız istikrarlı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Cari açıktaki düşüş rezerv birikiminin temeli olacak. Portföy tercihleri TL’nin lehine olacak ve reel kur lehimize dönerek dezenflasyonu güçlendirecek. TL hala biraz zayıf ancak volatilite azaldı. Yapısal problemlerimizi çözüyoruz."

REKLAMI KAPAT X