Bakan Şimşek'ten ekonomiye ilişkin önemli mesajlar

Okuma Süresi: 4 Dakika
Bakan Şimşek'ten ekonomiye ilişkin önemli mesajlar
Doviz.com
03.06.2024 15:39

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemdeki ekonomik gelişmelere ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:

“Kaliteli ve dengeli bir büyüme var, cari açık giderek daralıyor. Cari açık bu sene büyük ihtimalle 25 milyar dolar civarına inmiş olacak.

4 yıl sonra rezevler artıya geçti

Cuma günü itibarıyla swap hariç net rezervler 2020'den sonra ilk kez artıya geçti. Rezervlerdeki iyileşme çok net bir şekilde Türkiye'nin kırılganlığını azaltmıştır, eksi rezerv bir gündem maddesi olmaktan çıkmıştır.

Programın daha başındayız

Kısa vadeli kaynaklar her an yön değiştirebilir, biz sırtımızı oraya dayamıyoruz.

Türkiye'nin risk primi hala yüksek, çünkü programın daha başındayız. Sabır ve kararlılıkla programı önümüzdeki 2,5 yıl uygulamaya devam edeceğiz.

Eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var

Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir kaynak girişi var. Aldığımız döviz karşılığı verdiğimiz TL'yi nasıl piyasadan geri çekeriz onunla uğraşıyoruz.

Program bizim öngördüğümüzden çok daha iyi çalışıyor.

Kur geçişkenliği hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek

Yıllık enflasyona baktığınız zaman eleştiriler haklı. Geçen seneki koşullara gidelim. Ülke çok büyük deprem yaşadı. Depremin enflasyona iki etkisi var. Bütçe açığını muazzam bir şekilde artırdı. İkincisi çok büyük olduğu için bazı büyükşehirlere nüfus kayışı oldu. O da kiraları artırdı. Deprem yılın ilk yarısında oldu ama enkazın temizlenip inşaatların başlaması yazı buldu. İnşaat maliyetleri ve işçilik ücretlerinde de artış oldu.

Uzun bir süre kur tutulmuş, kuru serbest bıraktık, o da ciddi şekilde enflasyonist etki yarattı. Kur geçişkenliği hiçbir dönemde olmadığı kadar yüksek. Depremin ve seçim etkisiyle bütçe açığının yüzde 10'lara çıkma ihtimalinden bahsediliyordu. Bütçe açığı yüzde 5'e çekmek için vergileri artırdık. Bunlar enflasyonist etkiler.

Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız

Bugün gelinen noktada yüzde 75,4 yüksek bir enflasyon ama geçmiş 12 ayı yansıtıyor. Baz etkisiyle yükselince neden atıfta bulunulmuyor? Maliye politikası ayağı güçlenecek, özellikle gelecek sene bütçe açığı yüzde 3'ün altına inecek. Bu sene hedefimiz açığı yüzde 5'in altına getirmek. Gelecek yıl dezenflasyonist maliye politikası uygulayacağız.

Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor

Enflasyon kalıcı olarak düşecek ama bütün aktörlerin sabırlı olması lazım, biz de kararlıyız. Hizmetlerdeki fiyat katılığını çözmek zaman alacak. Otomotiv ve gayrimenkulde fiyatlar düşüyor, enflasyondaki düşüş hissediliyor. Bütün göstergeler kurda istikrara işaret ediyor.

Vergide adalet çalışmalarında sona gelindi

Özellikle vergide adalet ve etkinliği sağlayacak bir reform için çalışmamızda son aşamaya geldik. Haziran ayına yetişir mi bilmiyorum. Bize münhasır sorunlar var, o sorunları çözmek bir sanat işidir; bizim okuduğumuz kitaplarda her şey yok.

Kirada zam sınırının uzamasına yönelik çalışmamız yok

Bir düzenleme yapmazsak kirada zam sınırı ortadan kalkıyor. Böyle bir çalışmamız yok. Şu an depreme odaklanmış durumdayız. Sosyal kesimlere yönelik destekleyici tedbirleri program başarılı oldukça özellikle deprem yaraları sarıldıkça oraya doğru yönlendireceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren biz konut arzını daha fazla destekleyeceğiz. Kira artışlarının makul bir patikaya inmesi için konut arzının artması lazım, artıracağız.

Demir yolu ve limanlara gerekirse kaynak aktaracağız

Yatırımlarda rekabet gücü önceliğini artırarak, kaynakların demir yolu ve limanlar gibi rekabeti artırıcı alanlara aktarılmasını sağlayacağız.

Vergi konusunda bütün fikirleri değerlendiriyoruz

Türkiye'deki kurumlar vergisi mükelleflerinin önemli bir kısmı uzun yıllardır sürekli zarar beyan ediyorlar ya da kar etmemiş gibi gösteriyorlar. Siz uzun süre zarar eden bir şirketi açık tutar mısın? Sanmıyorum. Bu konulara bakacağız. İstisna ve muafiyetlere bakıyoruz. Belirli bir noktaya gelince kamuoyuyla paylaşırız. Vergi konusunda bütün fikirleri değerlendiriyoruz.

Gri listeden çıkacağız

Türkiye maalesef geçen sene gri listeye alınmış. Göreve gelir gelmez gri listeden çıkılması gerekliliğini vurguladık. Kara para aklanması ve terörün finansmanı konusunda daha fazla etkinlik istediklerini belirttiler. Adalet Bakanı ile görüştük. Bu sene şubat ayında yerinde denetim kararı alındı. Çok geniş bir heyet mayıs ayının başında bizi ziyaret etti. Ben şahsen görüştüm. Kara para aklanması ve terörün finansmanıyla mücadelemiz çok önemli bir konuydu. Listeden çıkarmasalar bile bizim bu alanlarda kararlılığımızı aktardık. Kara para ve terörün finansmanıyla mücadele en önemli önceliğimiz olacak. Dolayısıyla biz bu listeden çıkacağız.

Bu ayın sonunda Singapur'da toplantı yapılacak. Biz gitmeyi planlıyoruz. İlk gelen sinyaller, buradan giden heyetin olumlu rapor yazdığı yönünde."

REKLAMI KAPAT X