Bakan Şimşek: Türkiye'yi gri listeden çıkaracağız

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakan Şimşek: Türkiye'yi gri listeden çıkaracağız
Doviz.com
23.06.2023 21:26

Bakan Şimşek, kara para ve terörün finansmanıyla mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini belirterek, "En kısa sürede eksiklikleri de tamamlayarak Türkiye'nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) genel kurul toplantısına ve burada Türkiye'ye yönelik alınan karara ilişkin değerlendirmede bulundu.

FATF'ın Haziran 2023 toplantılarının tamamlandığı bilgisini veren Şimşek, ilgili kuruluşca yayımlanan kamuoyu duyurusunda Türkiye'nin atmış olduğu olumlu adımlar ile etkililik alanındaki gelişmelerin dikkat çektiğini söyledi.

Buna göre Şimşek, "FATF tarafından ülkemize yönelik belirlenen 7 eksiklik, son toplantıda 2'ye indirildi. Türkiye'nin kara para ve terörün finansmanıyla mücadelesi kararlılıkla devam etmektedir. En kısa sürede bu eksiklikleri de tamamlayarak Türkiye'nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır" diye konuştu.

"Gri liste sürecinin sonlandırılması için tüm imkanlar seferber ediliyor"

FATF standartlarına uyum kapsamında Türkiye'nin en başarılı ülkeler arasına girdiğini ortaya koyacak raporun da yakın tarihte yayımlanacağını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bundan sonraki süreçte, FATF ve ilgili tüm kurumlarla işbirliği içinde gerekli adımlar atılmaya devam edilecek ve ülkemizin hak etmediği gri liste sürecinden en kısa sürede çıkması için gereken adımlar atılacaktır. Tüm kamu kurum ve kuruluşları söz konusu kalan unsurların en kısa sürede giderilmesi amacıyla MASAK koordinasyonunda yoğun şekilde çalışmaya devam ediyor, 'gri liste' sürecinin sonlandırılması için tüm imkanlar seferber ediliyor."

Türkiye neden gri listeye alındı?

Türkiye 21 Kasım 2021’de, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu sonucuna varıldığı için Mali ve Ürdün ile birlikte küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi FATF tarafından “gri listeye” alınmıştı.

Böylelikle Türkiye, bugüne kadar bu unvanı alan en büyük ekonomi olarak da tarihe geçmişti.

Kara para aklamayla mücadelede istenen standartlarda yaşanan değişiklikler sonrasında listede bu yıl ise güncelleme yapılması bekleniyor.

Gri listede yer alan ülkeler

Arnavutluk

Nijerya

Barbados

Panama

Burkina Faso

Filipinler

Kamerun

Senegal

 Cayman Adaları

Güney Afrika

 

Hırvatistan

Güney Sudan

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Suriye

Cebelitarık

Tanzanya

Haiti

Türkiye

Jamaika

Uganda

Ürdün

Birleşik Arap Emirlikleri

Mali

Vietnam

Mozambik

Yemen

Kaynak: FATF

REKLAMI KAPAT X