Bakan Uraloğlu: Milli elektrikli tren seti projesinde seri üretime başlandı (Videolu)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
03.01.2024 15:17

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı’na raylı sistem üreticileri arasında en üst sınıfta yer alarak başlamanın gururunu yaşadıkları belirterek, ”2023 yılında Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir başlangıç yaparak yerli aracımız TOGG’a kavuştuğumuz gibi yerli ve milli sürücüsüz metro setlerimize de kavuştuk.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Sincan'da düzenlenen 'İstanbul Havalimanı Metrosu Sürücüsüz Yerli Metro Seti Teslim Töreni'ne katıldı. Törende konuşan Uraloğlu, katma değer üreten, yüksek teknolojili ve özgün tasarımlı ürünlerle küresel pazarda yer edinmiş bir Türkiye olmanın önünde hiçbir engel olmadığını ifade etti.

2023 yılında 'yerli ve milli projelerimizi' hayata geçirdik

Tüm projelerde 'yerlilik ve millilik' hususunu ön planda tuttuklarını ifade eden Uraloğlu, "2023 yılı Nisan ayında ilk 'Milli Elektrikli Tren Setleri'mizi hizmete aldığımız, Eylül ayında yüzde 70 yerlilik oranı ile üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı raylara indirdiğimiz ve şimdi de Halkalı- İstanbul Havalimanı- Gayrettepe metro hatlarında kullanılacak ilk sürücüsüz yerli metro setimizi teslim alarak taçlandırdığımız bir yıl oldu. 2023 yılında Türkiye Yüzyılı'na yakışır bir başlangıç yaparak yerli aracımız TOGG'a kavuştuğumuz gibi yerli ve milli sürücüsüz metro setlerimize de kavuştuk." şeklinde konuştu.

Yerli metro seti 'Halkalı-İstanbul Havalimanı' ve 'Gayrettepe-İstanbul Havalimanı' metro hatlarında kullanılacak

2023 yılında İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metrosu'nda bir ilk yaşandığını da hatırlatan Uraloğlu, "Yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladık. Şimdi, teslim aldığımız sürücüsüz yerli metro setimizi de Halkalı-İstanbul Havalimanı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hatlarımızda kullanacağız." diye konuştu.

2024 yılı ilk çeyreğinde 'Kâğıthane-Gayrettepe' kısmı açılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleri ile İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının, İstanbul Havalimanı-Kağıthane kısmını İstanbulluların hizmetine açmış olduklarını anımsatan Uraloğlu, 2024 yılı ilk çeyreğinde Kağıthane-Gayrettepe kısmını da açmayı planladıklarını kaydetti.

'İstanbul Havalimanı-Kayaşehir' mart ayından önce hizmete alınacak

İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattının yapım çalışmalarının ise tüm hızıyla sürdüğünü belirten Uraloğlu, "Hattımızın 24 km uzunluğundaki 'İstanbul Havalimanı-Kayaşehir' kesimini de 2024 Yılı Mart ayından önce hizmete almayı hedefliyoruz. Bu hatlarda kullanacağımız 25 metro setinin ilk 10 seti acil ihtiyaç nedeniyle yurtdışından getirmiştik. Bu araçlar ilk etapta sürücülü olarak tasarlandı ve şu anda 'İstanbul Havalimanı-Kâğıthane' arasında başarıyla hizmet veriyorlar." ifadelerini kullandı.

'Gayrettepe ve Halkalı'dan İstanbul Havalimanı'na' ulaşım 30 dakika

Sürücüsüz araçların çevreye ve trafiğe olumlu etkileri olacağını ifade eden Uraloğlu, "1.142 kişi taşıma kapasitesine sahip ve tasarım hızı saatte 132 km olan bu sürücüsüz araçlarımız metro hattı içerisinde 120 km hızla hareket edecektir. Bu hız ile araçlarımız Gayrettepe ve Halkalı güzergâhlarından İstanbul Havalimanı'na ulaşımı 30 dakikaya düşürmekte ve şehir içi kara yolu trafik yükünü önemli oranda azaltmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Anlık olarak takip edilmesi sağlanacak

Sürücüsüz araçlar için yaşanabilecek her türlü olumsuz durum için önlem alındığını kaydeden Uraloğlu, "Araçlarımızın tüm hareketi, kapılarının açılıp kapanması, herhangi bir personel olmaksızın tamamen otomatik olacak. Araçlar bütün bir işletme boyunca kontrol merkezi ile kendi bilgilerini paylaşarak anlık olarak takip edilmesini de sağlayacak." şeklinde konuştu.

REKLAMI KAPAT X