Bakanlık çalışma başlattı: Otomobil satışlarına yönelik yeni tedbirler yolda

Okuma Süresi: 1 Dakika
Bakanlık çalışma başlattı: Otomobil satışlarına yönelik yeni tedbirler yolda
Doviz.com
02.05.2024 12:17

Ticaret Bakanlığı, otomotiv piyasasına yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Stokçuluk ve fahiş fiyat ile mücadele kapsamında bakanlık, bayiye araç tahsisi sonrasında zam yapılmasının önüne geçecek. Düzenlemeler ile birlikte ön ödemelere de sınırlama getirilecek.

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı taslağa göre taşıtın üretici veya distribütör tarafından bayiye teslim edilmesi ve vergilerinin ödenmesi sonrasında artık fiyat değişikliği yapılamayacak.

Bayiler ise otomobil satışı sürecinde en fazla fiyatın yüzde 10'u kadar ön ödeme alabilecek. Taslağa göre ödemesi yapılan araçlar en geç 15 gün içinde teslim edilmek zorunda olacak.

Öte yandan düzenlemeler, distribütörleri de kapsayacak. Distribütörler, bayilerden üç yıllık satış ortalamasından fazla araç alımını talep edemeyecek. Ayrıca fatura tarihinden itibaren fiyat değişikliği de yapılamayacak.

İlgili taslağa göre ikinci el otomobil satışları da düzenlenecek. İnternetten yapılan satışlarda 8 yaş ve 160 bin kilometre altındaki araçlarda fiyat ile nihai teklif farkı yüzde 5'i aşamayacak.

İhaleye çıkacak araçlara için ise 24 saat öncesinde detaylı bilgilerle ilan zorunluluğu getirilecek.

İLGİLİ HABER LPG'ye indirim geliyor: Güncel akaryakıt fiyatları (2 Mayıs 2024) Motorine gelen son indirimin ardından yarından itibaren geçerli olacak şekilde LPG grubuna da indirim gelmesi bekleniyor.

 

REKLAMI KAPAT X