Bakanlıktan marketlerde satılan peynire düzenleme hazırlığı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bakanlıktan marketlerde satılan peynire düzenleme hazırlığı
Doviz.com
26.07.2024 13:15

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirlerin yöresel peyniri çağrıştıracak şekilde ve kaşar peyniri adıyla satılamaması için bir taslağı kamuoyunun görüşüne açtı. Geri dönüşlerin ardından ise taslağa son halinin verileceği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği"ni güncellemeye hazırlanıyor. Yapılacak değişiklikle tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçmek amaçlanıyor.

NTV'nin aktardığına göre eritme peynirlerde, peynirin kullanım amacına ilişkin ifadeler gıdanın adının yerine kullanılamayacak.

Temel görüş alanında, eritme peynir etiketinin büyüklüğü halihazırda en az 1,2 milimetre olmak zorunda. Yeni düzenlemeyle gıdanın adının yazımında punto büyüklüğü en az 3 milimetre olarak değiştirilecek.

Eritme peynirin yöresel peyniri çağrıştıracak şekilde üretilemeyecek ve kaşar peyniri adıyla satılamayacak. Peynirlerde çeşni oranı da yüzde 6 ile sınırlandırılacak.

Taslağa göre sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıl gibi bileşenler de ezme ya da püre şeklinde kullanılamayacak.

Gelen görüşler sonrasında son hali verilecek

Bakanlık tarafından hazırlanan taslak kamoyunun görüşüne açıldı. Gelen görüşler değerlendirilerek taslağa son hali verilecek.

Tarım Bakanlığı, nisan ayında tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni bir düzenlemeye gitmişti.

Gıdanın adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” ve benzeri ifadelerin kullanılması yasaklanmıştı.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satışının engellenmesi ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemlerinin uygulanmaya başlayacağını duyurmuştu.

İLGİLİ HABER Kaşar peynirinde yasak madde tespiti için yeni yöntem Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satışının engellenmesi ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik yeni analiz yöntemlerini uygulamaya alacak.
REKLAMI KAPAT X