Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, ülkedeki şiddet olaylarının ve onlarca insanın hayatını kaybetmesinin ardından istifa etti. Protestocuların Hasina'nın resmi konutunu basması sonrasında ise Hasina askeri helikopterle Hindistan'daki bir güvenli sığınağa götürüldü.
Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılmasının ardından başlatılan protestolarda yaşanan şiddete dikkati çekmek amacıyla düzenlenen hükümet karşıtı gösteriler, ülkeyi büyük bir iç çatışmaya sürükledi.
Ülkenin birçok bölgesinde hükümet karşıtı protesto gösterileri yükselirken, İçişleri Bakanlığı olayları kontrol altına alabilmek için sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilan etti ancak başarılı olamadı.
Bu kapsamda protestocular, Başbakan Hasina'nın resmi konutunu bastı. Hasina ise bu gelişmelerin ardından görevinden istifa ederek Hindistan'daki bir 'güvenli bölgeye' askeri helikopterle götürüldü.
Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman ise Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklama yaptı.
Yerel basına göre ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyuran Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde "sıkıyönetime gerek kalmayacağını" belirtti.
Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yürütmeyi taahhüt ederek, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz." diye konuştu.
General Waker-Uz-Zaman, Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden Profesör Asif Nazrul'u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden açıklama yayımlamaya çağırdı.
Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini doğrularken, Bangladeş Başbakanı ise konuya ilişkin henüz açıklama yapamadı.