Bankacılar hesapladı: Merkez Bankası’nın net rezervleri 2 milyar dolar daha geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bankacılar hesapladı: Merkez Bankası’nın net rezervleri 2 milyar dolar daha geriledi
Doviz.com
30.05.2023 14:51

Bankacılık kaynakları, TCMB rezervlerinin seçimlerin ikinci turu öncesindeki son hafta olan 26 Mayıs haftasında, toplam rezervlerde yaklaşık 3 milyar dolar, net rezervlerde ise 2 milyar dolar gerileme göstereceğini hesapladı.

Bankacıların hesaplamaları seçimlerin ilk turu öncesinde yüksek döviz talebi nedeniyle 9 milyar dolar gerileyen, ilk turdan sonraki ilk hafta 3,5 milyar dolar daha düşüş kaydeden döviz rezervlerindeki gerilemenin geçen hafta da devam ettiğini gösterdi.

İkinci turdan önceki hafta düşüşün yaklaşık 3 milyar dolar olduğunu hesaplayan bankacılar, böylece toplam rezervlerin 98,5 milyar dolara gerilediğinin altını çizdi.

Reuters’in haberinde atıfta bulunduğu dört bankacının hesaplamaları ise rezervin 2,9-3,3 milyar dolar bandında azaldığına işaret etti.

Resmi son verilere göre ise yıl başından 19 Mayıs’a kadar toplam rezervlerde kaydedilen düşüş, altın satışlarının da etkisiyle 27,2 milyar dolara ulaşmıştı.

Düşüşün hesaplamalar doğrultusunda gerçekleşmesi halinde yıl başından beri rezerv kaybının ise 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Hesaplamaların yanılma payının daha yüksek olduğu net rezervlerin ise geçen hafta 2 milyar doların biraz üzerinde azalışla eksi 2,5 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Ekonomistlerin tahmin bandı 2-2,5 milyar dolar aralığında yer almıştı.

Net uluslararası rezervler geçen hafta 2,48 milyar dolar daha azalarak 19 Mayıs itibarıyla -151,3 milyon dolara gerilemişti. TCMB’nin net rezervleri seçimlerin ilk turundan önceki haftada da 4,45 milyar dolar ile keskin bir düşüş kaydetmişti.

TCMB’nin resmi rezerv verileri perşembe günü açıklanacak.

Tıklayın: Merkez Bankası net rezervleri 21 yıl sonra ilk kez negatif bölgeye indi

REKLAMI KAPAT X