Bankacılar hesapladı: TCMB'de rezerv kaybı sürdü

Okuma Süresi: 1 Dakika
Bankacılar hesapladı: TCMB'de rezerv kaybı sürdü
Doviz.com
27.02.2024 10:36

Bankacıların hesaplamalarına göre Merkez Bankası net rezervlerinde geçen hafta yaklaşık 6 milyar dolar gerileme yaşandı.

Reuters'ın hesaplamalarına başvurduğu dört bankacı bir önceki hafta 28,5 milyar dolar olarak açıklanan net rezervlerde 23 Şubat haftasında 5,8-6 milyar dolar bandında düşüş gerçekleştiğini hesapladı.

Net rezervler, mayıs sonundaki seçimler öncesinde Merkez Bankası'nın uyguladığı negatif reel faizler ve döviz satışları sonucu -5,7 milyar dolar ile tarihi dip seviyeye inmişti.

Döviz rezervlerinde geçen yılın ikinci yarısında ise belirgin toparlanma görüldü. Bu toparlanma aralık ayının son haftasından itibaren yönünü tersine çevirdi. 22 Aralık'ta 40,09 milyar dolara yükselerek Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyeyi gören net rezervler bankacıların hesaplamaları da dahil edildiğinde geçen iki ayda yaklaşık 17,5 milyar dolar gerilemiş olacak.

Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB toplam rezervleri ise geçen hafta yaklaşık 2,4 milyar dolar azalışla 132 milyar dolara geriledi. 22 Aralık 2023'te 145,5 milyar dolarla rekor kıran brüt rezervler, son beş haftada toplamda 13,5 milyar dolar gerilemiş olacak.

Bankacılar verileri TCMB bilanço ve sektöre ilişkin öncü verilerden hesaplıyorlar. TCMB, haber yazıldığı sırada konuya ilişkin henüz bir yorum yapmadı. Resmi veriler ise bu hafta perşembe günü saat 14.30'da açıklanacak.

REKLAMI KAPAT X