Bankacılar hesapladı: TCMB net rezervlerinde tarihi artış gerçekleşti

Okuma Süresi: 1 Dakika
Bankacılar hesapladı: TCMB net rezervlerinde tarihi artış gerçekleşti
Doviz.com
27.06.2023 13:34

Bankacılar, TCMB’nin normalleşme adımları kapsamında dövize olan müdahalesini durdurmasıyla birlikte net uluslararası rezervlerinin geçen hafta 8,5 milyar dolar ile tarihinin en büyük artışını gerçekleştirdiğini hesapladı.

Reuters haber ajansının atıfta bulunduğu dört bankacının hesaplarına göre, net rezervlerin 16 Haziran’daki 473 milyon dolar düzeyinden 23 Haziran’da yaklaşık 9 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bankacıların net rezervlerdeki artış tahminleri ise 8,2-9 milyar dolar aralığında yer alıyor.

Bankacılar ilgili verileri resmi verinin açıklanmasından önce vaziyet ve analitik bilanço gibi öncü göstergeler aracılığıyla hesaplıyor.

TCMB verilerine göre net rezervlerde bundan önceki en hızlı artış ise Şubat 2002’nin ilk haftasında yaklaşık 8,2 milyar dolarla gerçeklemişti.

Normalleşme ve rasyonel politikalara dönüş kapsamında 2021’den beri ilk faiz artışına geçen hafta giden TCMB’nin eşzamanlı olarak TL’nin değerini korumak amacıyla seçim öncesi yaptığı rezerv satışlarını bırakması ise rezervlerdeki artışın başlıca sebebi olarak gösterilmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından haziran ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Aynı bankacılar altın ve brüt döviz rezervlerinden oluşan toplam rezervlerin ise geçen hafta yaklaşık 4,5 milyar dolar artışla 107,5 milyar dolara yükseleceğini hesapladı. Dört ekonomistin tahmin bandı ise 4,3-4,8 milyar dolar arasında gerçekleşti.

REKLAMI KAPAT X