Bankacılık krizinin ardından mortgage oranları düşüşe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bankacılık krizinin ardından mortgage oranları düşüşe geçti
Doviz.com
14.03.2023 15:08

News Daily, ABD’de 30 yıllık sabit mortgage ortalama oranının pazartesi günü %6,57 seviyesine kadar gerilediğini açıkladı.

ABD’de 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisini takip eden 30 yıl vadeli mortgage ortalama faizi, cuma günü görülen %6,76 seviyesinin altına indi.

Bu gelişme ise 30 yıllık sabit bir ipotekle %20 peşinatla 500.000 dolarlık bir ev arayan bir alıcı için bu hafta yapılacak aylık ödemenin geçen haftaya göre 128 dolar daha az olabileceğine işaret etti. Ancak rakamlar yine de ocak ayına göre yüksek kalmaya devam etti.

Bu oranlar konut piyasasını nasıl etkiler?

Ekim ayında faiz oranları %7'nin üzerine çıkarak, konut satışlarında yavaşlama olmasına yol açmıştı. Ancak oranlar, aralık ayında düşmeye başlayarak bekleyen ev satışlarında aylık %8'lik şaşırtıcı bir artışa neden oldu.

Nüfus Sayım Bürosu'nun imzalanan sözleşmelerle ölçtüğü yeni inşa edilen evlerin satışları da beklenenden çok daha fazla artış gösterdi. Şubat ayı rakamları henüz gelmemiş olsa da, anekdot olarak, acenteler ve inşaatçılar şubat ayında oranların yükselmesiyle satışların önemli ölçüde azaldığını söyledi.

News Daily'nin Operasyon Müdürü Matthew Graham ise "Bu mini bankacılık krizinin faizler üzerinde kalıcı bir olumlu etki yaratması için tüketici davranışlarında bir değişiklik yaratması gerekiyor. Her şey hala enflasyonla ilgili." değerlendirmesinde bulundu.

Graham bu sebeple piyasaların bugün açıklanacak olan yeni tüketici fiyat endeksi raporunu bekleyeceğini sözlerine ekledi.

Geçen hafta Fed Başkanı Jerome Powell ise Kongre üyelerine son ekonomik verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini söylemişti.

Powell ayrıca konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Verilerin bütünü daha hızlı sıkılaştırmanın gerekli olduğunu gösterirse, faiz artırımlarının hızını artırmaya hazır oluruz" ifadelerini kullanmıştı.

REKLAMI KAPAT X