Bankacılık sektörü faiz artı prim sistemine geçti: Mevduat faizi %36'ya kadar çıktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bankacılık sektörü faiz artı prim sistemine geçti: Mevduat faizi %36'ya kadar çıktı
Doviz.com
05.04.2023 10:25

Bazı bankalar yüksek faiz vermeyi tercih etmeyerek vade sonu prim ile müşterilerinin kaçışına engel olmaya çalışıyor. Böylelikle bankalar arasında kızışan rekabet ile mevduat faizi yüzde 36’ya kadar ulaşıyor.

Bankacılık sektöründe yüzde 30'un üzerindeki faizler normalleşirken, Merkez Bankası’nın resmi verileri de 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizinin yüzde 28,10 ile neredeyse Kasım 2003’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşıldığına işaret etti.

Faizin üzerinde 1-2 puan prim

Ancak bazı bankalar hem resmi kayıtlarda yüksek faiz verdikleri yer almaması hem de faizleri yükseltti algısı oluşmaması için kızışan rekabette geri kalmamak için prim uygulamasına başladı. Müşterilerine yüzde 29,75’e kadar çıkan TL mevduat faizi veren bazı bankalar vade sonunda ise 1-2 puan da prim taahhüt ediyorlar.

Bankacılık sektörü kaynakları TL mevduat rekabetinin uzun süredir görülmemiş oranda sert geçtiği kanısında. BDDK verilerine göre  24 Mart haftasında sektörün TL mevduat oranı yüzde 58,86 seviyesinde bulunuyor. Kamu mevduat bankalarında aynı haftada oran yüzde 61,89 ile hedefin üzerinde kalırken, yabancı mevduat bankalarında yüzde 60,4 seviyesine geldi. Yerli özel mevduat bankaları ise yüzde 54,59 ile halen daha yüzde 60 oranını yakalayamamış durumdalar.

KKM'de faizler yüzde 20 seviyesinde

Bu durum TL mevduat faizlerinin yükselmesine neden olurken bir de kur korumalı mevduat ürünü de devrede. KKM’de TL mevduatta da faiz üst sınırının kalkmasıyla birlikte bankalar TL üzerinden KKM’de faizleri yüzde 20 seviyesine yükseltti. Bazı bankalarda daha yüksek oranlar da uygulanıyor

REKLAMI KAPAT X