Bankacılık sektörü, KKM'yi mobilden çıkardı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bankacılık sektörü, KKM'yi mobilden çıkardı
Doviz.com
23.08.2023 10:50

Merkez Bankası’ndan sadeleşme beklerken yeni regülasyonla karşı karşıya kalan bankacılık sektörü, Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduata dönüş hedefi için ilk adım olarak dijital kanallardan döviz dönüşlü KKM hesabı açılması uygulamasına son verdi. Öte yandan şubelerden bu hizmetin devam ettiği bildirildi.

Makroihtiyati önlemler adı altında son yıllarda üst üste gelen regülasyonlara uyum için çalışan bankacılık sektörü, yeni ekonomi yönetiminin sadeleşme adımlarından medet umarken yine bir açmazın içine düştü. KKM'yi azaltmayı ve TL vadeli mevduata dönüştürmeyi hedefleyen yeni adımlar sonrası çalışmalara hız kazandırdı.

Şubelerden KKM hizmeti devam ediyor

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, toplantı üzerine toplantı yapan hatta önceki gün Merkez Bankası ile de bir araya gelen bankacılık sektörü, ilk hamle olarak mobil ve internet şubelerinden döviz dönüşlü KKM hesabı açılmasına son verdi. Şubelerden bu hizmet devam ederken bankacılık sektörü kaynakları, tasarruf sahibini ikna için mobil uygulamadan kaldırıldığını dile getirdi. Öte yandan sektör kaynakları, mevduatta ikili faiz döneminin de başlayabileceğine işaret etti.        

"Mevduat faizlerinde yüzde 40'a gelinmesi muhtemel"

Bankaların önümüzdeki dönemde yüksek TL mevduat faizi mi yoksa düşük faizle ne kadar tahvil yükü taşıyabilirim hesabı yaptığını da vurgulayan kaynaklar önümüzdeki dönem TL mevduat faizi yukarı, tahvil faizi aşağı bir hareket yaşanacağını söyleyerek TL mevduat faizlerinde ise yüzde 40’a gelinmesinin muhtemel olduğunu vurguladı.

Hesapların yüzde 70'i dövizden dönüşlü KKM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 3,3 trilyon lirayı aşan KKM'nin sektördeki toplam mevduata oranı yüzde 26 seviyesinde. Bankacılık sektörü kaynaklarının yaptığı ve YUVAM hesabının da dahil edildiği hesaplamalara göre, toplam KKM hesaplarının yaklaşık yüzde 70’i ise döviz dönüşlü KKM hesaplarından oluşuyor. Bazı bankalarda döviz dönüşlü KKM hesaplarının oranı yüzde 80’i de aşıyor. Fon yöneticilerine göre altın cazibesini koruyor.

İLGİLİ HABER İş Bankası/Aran: KKM önermeye devam edeceğiz İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) bugün için hala en cazip ürün olduğunu, müşterilere KKM önermeye devam edeceklerini söyledi.
REKLAMI KAPAT X