Bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranı son 10 yılın dibinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranı son 10 yılın dibinde
Doviz.com
03.04.2023 09:09

BDDK şubat ayı verilerine göre Haziran 2018'de yüzde 128,04 olan bankacılık sektöründe mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 87,64’e kadar düştü.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre düşük faiz temelli ekonomi politikasıyla bankacılık sektörüne yönelik son 1,5 yılda devreye alınan düzenlemeler mevduatın krediye dönüşüm oranını da sert etkiledi.

Sektörde Haziran 2018’de yüzde 128,04 seviyesinde olan kredi mevduat oranı 2021 Kasım ayında yüzde 100 seviyesinin altına indi. Sektörde mevduatın krediye dönüşüm oranı yüzde 87,64'e kadar gerilerken kalkınma ve yatırım bankaları hariç sektörün kredi mevduat rasyosu da şubat itibarıyla yüzde 82,13'e geriledi.

Son 10 yılın en düşük üçüncü seviyesi

Böylece mevduatın krediye dönüşüm oranı son 10 yılın en düşük üçüncü seviyesini gördü. Sektörde en düşük kredi mevduat oranı yüzde 86,69 ile Ekim 2022’de hesaplandı. Şubat 2023’te yüzde 87,64’e inen kredi mevduat oran geçen yıl şubat ayına göre 9,15 puanlık sert bir düşüş yaşadı.

Haberde belirtilen detaylara göre sayısı 100’ü geçen regülasyonlar bankacılık sektöründe TL mevduatın artmasını teşvik ederken kredilerde ise faiz ve büyüme oranlarına yönelik sınırlamaları ifade ediyor. Bankacılık sektörü hem ihtiyaç hem de ticari kredi faizinde belli oranının üzerinde çıktıklarında ek menkul kıymet alım yükümlülüğüyle karşı karşıya kalırken ticari kredilerde ise selektif kredi uygulaması dışında kalan kredilerdeki büyüme oranlarına göre de ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra yabancı para mevduatların da azaltılması için TL mevduatta yüzde 60 oranı bankacılık sektörü için hedef olarak belirlenmiş durumda.

Seçimlere kadar bir değişiklik beklenmiyor

Tüm bunlar sektörün hem kredi iştahını törpüledi hem de mevduat faizinin kredi faizlerinin üzerine çıkmasına neden olarak negatif faiz gelirinin oluşmasına sebep oldu. Sektör kaynakları son aylarda oldukça kısılan kredi musluklarında seçimlere kadar bir değişiklik beklemiyor. Bunun yanı sıra bilançolarda sabit kuponlu devlet tahvili oranının da istenmeyen seviyelere çıkmaması için de kredi konusunda isteksizliğin artmasına neden oluyor.

Etiketler: BDDK mevduat faizi kredi
REKLAMI KAPAT X