BDDK'nın sınırlandırma kararı ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 1 Dakika
BDDK'nın sınırlandırma kararı ne anlama geliyor?
Doviz.com
06.05.2020 17:55

Türk lirası dolar karşısında Çarşamba günü % 1.55 oranında değer kaybetti ve 2018 krizinden sonraki en düşük seviyesine ulaştı. Yerel piyasalara yabancı erişimin daha da azaltılmasıyla birlikte, yatırımcıların tükenmiş rezervler üzerindeki endişeleri daha da arttı.

Merkez bankasının net döviz rezervleri, bu yıl 40 milyar dolardan keskin bir şekilde 25 milyar dolara düştü. Analistler, bunun büyük ölçüde lirayı istikrara kavuşturmak için yapılan devlet bankası müdahalelerinin finansmanından kaynaklandığını, ancak buna rağmen bu yıl şimdiye kadar %17 oranında bir düşüş gerçekleştiğini belirtti. Türkiye, bu yıl nispeten yüksek 170 milyar dolarlık dış borç maliyetiyle karşı karşıya.

Salı günü geç saatlerde BDDK yeni bir kararla bankaların yurt dışındaki bankalarla TL işlemlerinin sınırlandığını açıkladı. Türk bankaları ve yabancı finansal kurumlar arasındaki lira işlemlerine gelen sınırlandırma %1 oranından % 0,5'e inmiş oldu. Geçen ay ise BDDK limiti %10'dan %1'e indirmişti. Sınırlandırmanın amacı, koronavirüs pandemisine bağlı yavaşlamanın ortasında yerel finansman ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak olarak belirtildi.

 

REKLAMI KAPAT X