Benzin ve motorinde ÖTV ve KDV zammı bekleniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Benzin ve motorinde ÖTV ve KDV zammı bekleniyor
Doviz.com
07.07.2023 11:20

KDV ve ÖTV’ye yönelik yeni düzenlemeler, akaryakıt fiyatlarında artışı da beraberinde getirecek. Peki yeni düzenlemeler akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar...

Son günlerde yapılan özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisine (KDV) dair oran artışları, bu vergilerin benzin ve motorinde uygulanması nedeniyle, akaryakıt fiyatlarının artmasına neden olacak.

Buna göre son olarak, ÖTV’ye 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında zam gelmesi öngörülen teklif, TBMM’ye sunuldu.

İLGİLİ HABER Yeni torba yasa ile neler değişecek?: KKM desteği, akaryakıtta ÖTV, asgari ücret desteği, MTV artışı ve diğerleri Memur maaşlarına yönelik artışın yer aldığı yeni torba yasada pek çok düzenlemenin de bulunduğu görüldü. İşte yeni torba yasa ile gerçekleşecek yeni düzenlemeler..

Bu teklifi bugün KDV’nin yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltilmesi takip etti.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: Harç ve vergilerde artışa gidildi! Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile harç ve vergilerde artışa gidildi.

Yeni düzenleme ile (a) bendinde kapsamı belirtilen mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18’lik KDV, yüzde 20’ye, (b) bendi kapsamında olan mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi.

Seçim sonrası dolar kurundaki artış nedeniyle fiyatı yükselen akaryakıta bir de çifte vergi zammı gelmiş olacak.

Yılın ilk altı ayında üretici enflasyonu yüzde 14,82 olarak gerçekleşmişti.

Halihazırda benzinde litre başında 2,5 TL, motorinde ise 2,06 TL maktu ÖTV alınıyor. Bu vergiye ayrıca yüzde 18’lik KDV ekleniyor.

Meclise gönderilen teklifin yasalaşması ile beraber benzinde maktu ÖTV 2,9 TL’ye yükselecek ve eklenecek KDV ile beraber litre başında 43 kuruş zam gelmesi söz konusu olacak.

Motorinde 37 kuruşluk artış olması beklenirken, oto gazın ÖTV’sine de yüzde 14,82 oranında zam gelecek.

KDV’nin yüzde 20’ye çıkarılması ile beraber benzin ve motorinin litresine 40’a kuruşluk ek zam gelmesi bekleniyor. ÖTV zammı ile birlikte her iki akaryakıtın litre fiyatına toplamda 80 kuruş zam gelmiş olacak.

Şu an İstanbul’da benzin ve motorinin litre fiyatları sırasıyla 26,21 TL ve 24,84 TL'den satılıyor.

İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel akaryakıt fiyatlarına akaryakıt sekmemizden ulaşabilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X