Benzin ve motorine zam geliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Benzin ve motorine zam geliyor
Doviz.com
14.03.2024 08:40

Ukrayna’nın Rusya’nın petrol rafinerilerine düzenlediği İHA saldırılarının etkisiyle yükselen brent petrolün ardından benzin ve motorine yarından itibaren geçerli olacak şekilde zam gelmesi bekleniyor.

Ukrayna, düşmanın kaynaklarını elinden almak ve doğrudan savaşta kullanılan petrol ve yakıt akışını azaltmak amacıyla Rusya'daki üç farklı petrol rafinerisini hedef aldı.

Buna göre Ukrayna’nın çarşamba günü düzenlediği İHA saldırıları, Rosneft’in en büyük petrol rafinerisinde yangına neden olurken rafinerideki üretimin de durmasına yol açtı.

Bu gelişme sonrasında ise brent petrol arz endişeleriyle yükselişine ivme kazandırarak 84 dolara yaklaştı.

İLGİLİ HABER Rusya’daki petrol rafinerisinde İHA saldırısı nedeniyle üretim durduruldu Rusya’nın güneyindeki en büyük petrol rafinerisinde insansız hava aracı (İHA) saldırısı nedeniyle üretimin durdurulduğu bildirildi.

Benzin ve motorinde artış beklentisi

Brent petrol ve dolar/TL’de yaşanan artışların ardından ise benzin ve motorine zam gelmesinin beklendiği bildirildi.

Buna göre 15 Mart tarihinden itibaren (00.01) geçerli olacak yeni tarifede benzinin litresine 1,53 TL, motorinin litresine ise 1,10 TL zam gelmesinin beklendiği bildirildi.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER ABD petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), küresel petrol stoklarındaki düşüşü gerekçe göstererek bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini yukarı yönlü revize etti.
REKLAMI KAPAT X