Betam: Mart döneminde işsizliğin sabit kalmasını bekliyoruz

Okuma Süresi: 3 Dakika
Betam: Mart döneminde işsizliğin sabit kalmasını bekliyoruz
Doviz.com
15.05.2019 12:54

DHA) - Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), işsizliğin işgücündeki yüksek artışa bağlı olarak Şubat döneminde işsizliğin yükseldiğine dikkat çekerek, Mart dönemine ilişkin öngörüsünü, "Mart döneminde işsizliğin sabit kalmasını bekliyoruz" diye açıkladı.
Betam Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Betam Direktör Yardımcısı Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Yazgı Genç tarafından hazırlanan "İşgücündeki şiddetli artış işsizliği yükseltti" başlıklı İşgücü Piyasası Görünümü: Mayıs 2019 notu yayımlandı.
Betam tahmin modeli
Betam notunda, Betam tahmin modelinin, Kariyer.net ve İŞKUR verilerinin yanında, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı gibi farklı değişkenlere dayandırılıdığı belirtildi ve şöyle denildi:
"Betam tahmin modeli, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizliğin 0,2 yüzde puan artışla Şubat 2019 döneminde yüzde 15.7’e yükseleceğini tahmin etmişti. Tarım dışı işsizlik oranı 0.3 puan artarak Şubat 2019 döneminde 15.8 olarak gözlemlendi. Betam tahmin modeli Mart döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının yüzde 15.8 seviyesinde sabit kalacağını öngörüyor."
Hizmetlerde güçlü istihdam artışı
Mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre Şubat 2019 döneminde Ocak 2018 dönemine kıyasla hizmetler hariç tüm sektörlerde istihdamın azaldığına işaret edilen Betam notunda şu bulgulara yer verildi:
"İnşatta istihdam 14 bin azalırken, tarım ve sanayi sektörlerindeki istihdam kayıpları sırasıyla 23 bin ve 4 bin oldu.
"Hizmetlerde ise istihdam 108 bin kişi artmıştır. Sanayide son üç dönemdir (Kasım 2018’den Ocak 2019’a) devam eden güçlü istihdam kayıpları Şubat'ta yavaşladı.
"İnşaattaki istihdam kayıpları son bir yıldır (Şubat 2018’den beri) aralıksız devam eediyor. Toplam istihdam kaybı 551 bine ulaştı.
"Son dönemlerde istihdam kayıpları yaşanan hizmetlerde ise Şubat'ta 108 binlik kuvvetli sayılabilecek bir artış gözlendi."
Tarım dışı istihdam yıllık olarak da düştü
Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla mevsim etkilerinden arındırılmamış tarım dışı işgücünün yüzde 3.0'e karşılık gelen 784 bin arttığı belirtilen Betam notunda, tarım dışı istihdamın da yüzde 2.2'ye karşılık gelen 514 bin azaldığına işaret edildi ve şöyle denildi:
"Yıllık işgücü artışı normal eğiliminde devam etti. Buna karşın tarım dışı istihdam yıllık olarak da geriledi. Bu gelişmelerin sonucunda Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışı işsiz sayısı 1 milyon 298 bin kişi artarak 4 milyon 610 bine yükseldi."
Kadınlarda tarım dışı işsizlik
Şubat döneminde kadınların tarım dışı işsizlik oranının Ocak'a kıyasla 0.8 yüzde puan artarak yüzde 20.8 ve erkeklerin işsizlik oranının da 0.2 yüzde puan artarak yüzde 14.1 düzeyine çıktığı belirtilen notta, "Şubat döneminde Ocak dönemine kıyasla erkek istihdamında 8 bin gerileme kaydedildi. Kadınların istihdamında ise binlik sınırlı bir artış gözlendi. Diğer taraftan kadın işgücünde 78 bin, erkek işgü ise 36 binlik bir artış gözlendi. Tarım dışı işsizlik oranlarındaki toplumsal cinsiyet farkı Ocak döneminde 6.2 yüzde puan düzeyindeyken, Şubat döneminde 6.7 yüzde puana yükseldi" diye eklendi.

REKLAMI KAPAT X