Beyaz eşya sektörünü 2023’te iç satışlar ayakta tuttu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Beyaz eşya sektörünü 2023’te iç satışlar ayakta tuttu
Doviz.com
24.01.2024 15:02

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre beyaz eşya sektörünün toplam satışları 2023'te yüzde 4 gerileyerek 33 milyon adet oldu. Toplam satıştaki gerilemede ihracattaki yüzde 10'luk düşüş etkili oldu.   

Beyaz eşya sektörünün 2023 yılında ihracat ve iç pazardan oluşan toplam satışları yüzde 4 gerileyerek yaklaşık 33 milyon adet oldu.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre, altı ana üründe beyaz eşya iç satışları 2023 yılında yüzde 4 artışla 9,54 milyon adet oldu.

Beyaz eşya ihracatı ise yüzde 10 düşüşle 23,2 milyon adet olarak gerçekleşti.

İhracattaki düşüşü iç satışların dengelediklerini belirten TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, iç piyasanın kaldıraç etkisi yarattığını, böylece üretim ve istihdam yapısının korunabildiğini söyledi.

'İhracattaki düşüşü iç satışlar dengeledi'

Sığın, "Tüm yıl boyunca devam eden dış piyasalardaki daralma ihracatımızdaki düşüşün en önemli sebebi oldu. İhracattaki düşüşü bu zamana kadar iç satışlar büyük oranda dengeledi. 2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsü ile iç satışların son derece önemli olduğunu biliyoruz. Üretim ve istihdam seviyelerimizin korunması yine iç pazardan alınan güçle mümkün olacak" diye konuştu.

TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise AB ve bağlantılı birçok pazarda Türk ihracatçıların özellikle Uzakdoğulu rakiplerine karşı ciddi bir rekabet ortamı ile karşı karşıya olduğuna işaret ederek, ihracat pazarlarında sanayicilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Özkadı, "İhracat teşviklerinin geliştirilerek devam etmesi son derece kritik" dedi.

TÜRKBESD verilerine göre Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise ikinci en büyük üretim üssü konumundaki Türkiye beyaz eşya sanayi 60 bini doğrudan olmak üzere toplamda 600 bin kişiye istihdam sağlıyor.

REKLAMI KAPAT X