Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden, iki ülke arasındaki bir çok anlaşmazlığın gölgesinde, uzun zamandır beklenen toplantı için Tayvan'da bugün ilk kez bir araya geldi.
Biden'ın başkan olmasından bu yana ilk yüz yüze görüşmelerini gerçekleştiren ikili, salı günü gerçekleştirilecek ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle gergin geçmesi beklenen G20 zirvesi öncesinde Endonezya'nın Bali adasında buluştu.
Biden ve Xi, Bali'nin Nusa Dua körfezinde bir araya geldiğinde Çin ve ABD bayraklarının önünde el sıkıştılar.
İki liderin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmadığı G20 zirvesinde nükleer konuları ele almaları bekleniyor.
Biden yönetiminden bir yetkili, Çin liderinin Kamboçya'daki zirve sırasında nükleer tehditleri vurguladığını belirterek, Çin'in stratejik ortağı olan Rusya'nın nükleer söylemlerinden rahatsız olduğunu iddia etti.
Batılı ülkeler ise Rusya'yı şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, nükleer silah kullanımı konusunda sorumsuzca açıklamalar yapmasıyla suçluyordu. Bu sebeple görüşmelerin oldukça gergin geçmesi bekleniyor.
Ancak Putin’in yarın gerçekleştirilecek G20 zirvesine katılmayacağı bildirildi. Kremlin, Putin'in G20 zirvesine katılamayacak kadar meşgul olduğunu ve Rusya’yı zirvede Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un temsil edeceğini açıkladı.
G20 zirvesi için Bali'ye Biden pazar günü geç saatlerde gelirken, Çin lideri Xi pazartesi günü erken saatlerde geldi.
Pazar günü Biden, Kamboçya'daki Asyalı liderlere ABD'nin Çin ile iletişim hatlarının açık kalacağını söyledi.
İki ülke arasındaki ilişkiler, son yıllarda ticaret uygulamaları ve ABD'nin Çin teknolojisine getirdiği kısıtlamalarda dahil olmak üzere pek çok konuda artan gerginlikle çalkalanmıştı.
Ancak ABD'li yetkililer, son iki aydır hem Pekin’in hem de Washington'un ilişkileri onarmak için sessiz bir çaba sarf ettiğini söyledi.
Biden yönetiminden bir yetkili "Bu toplantılar tek başına gerçekleşmiyor, çok uzun soluklu bir sürecin parçasını oluşturuyor. Perde arkasında sürekli sessiz diplomasi yürüttük. Her iki tarafın da bu sürece getirdiği ciddiyetten memnunuz." dedi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise, Bali'de gazetecilere yaptığı açıklamada toplantının amacının "ABD ile Çin arasındaki ilişkileri istikrara kavuşturmak ve ABD'li işletmeler için daha kesin bir atmosfer yaratmak" olduğunu söyledi.
Yellen ayrıca, Biden'ın hassas ABD teknolojilerine yönelik kısıtlamalarla ilgili ulusal güvenlik kaygıları konusunda Çin'e karşı açık olduğunu ve Çin'in mineraller gibi emtia tedarik zincirlerinin güvenilirliği konusundaki endişelerini de dile getirdiğini söyledi.
Beyaz Saray ise, pazartesi günkü görüşmeden ortak bir açıklama çıkma ihtimalinin düşük olduğunu belirtti.
G20 zirvesine ev sahipliği yapan Endonezya'nın Devlet Başkanı Joko Widodo ise, toplantının "dünyanın ekonomik toparlanmasına yardımcı olabilecek somut ortaklıklar sunmasını" umduğunu vurguladı.