Bill Gross uyardı: Trump, tahvil piyasaları için kötü bir seçim olur

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bill Gross uyardı: Trump, tahvil piyasaları için kötü bir seçim olur
Doviz.com
27.05.2024 09:57

"Tahvil kralı" lakabıyla tanınan ünlü yatırımcı Bill Gross, Trump'ın tahvil piyasaları için Biden'dan daha kötü bir seçim olacağını söyledi.

"Tahvil kralı" lakabıyla bilinen Bill Gross, ABD'deki seçim yarışını değerlendirdi.

Eski Pimco fon yöneticisi Gross'a göre ABD seçimlerinden Donald Trump’ın zaferle ayrılması tahvil piyasaları için daha kötü ve yıkıcı bir etkiye sahip olacak.

Öte yandan Gross’a göre Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü, halihazırda yüksek seviyelerde olan ABD mali açığını daha da genişletecek potansiyelde.

Buna göre Financial Times’a konuşan Gross, "Trump’ın seçilmesi daha çok kötümserlik yaratacak. Çünkü onun programı vergi kesintilerinin devamını savunuyor" dedi.

Trump’ın seçim vaatleri arasında 2017’de hayata geçirdiği vergi indirimlerinin kalıcı hale getirilmesi bulunurken, bu durumun 10 yılda 4 trilyon dolar ek maliyete yol açabileceği ifade ediliyor.

ABD’nin bütçe açığı/GSYH oranı 2023’te yüzde 8,8’e ulaşmıştı. Gross'a göre bütçe açığı yıllık 2 trilyon dolarlık arz artışına yol açarak tahvil piyasalarını baskılayan temel unsur olmayı sürdürüyor.

ABD Hazinesi tahvil geri alımına hazırlanıyor

ABD Hazinesi ise bu hafta çarşamba günü tahvil geri alımlarına başlayacak.

Bu alımlarla ABD Hazinesi 2000’li yılların başından bu yana ilk kez bir dizi tahvil geri alımına start verecek. Hazine vadesinin sonuna yaklaşmış ve el değiştirmesi daha zor olan tahvilleri alacak. Haziran ayında da Fed, bilançosunu küçültme operasyonunun hızını yavaşlatacak.

JPMorgan Chase ABD tahvil stratejisti Jay Barry, “Geri alımlar piyasaya destek olacak. Fed’in miktarsal sıkılaştırmayı yavaşlatması da, gecelik fonlama piyasalarında 2019 krizinin tekrarlanacağına dair endişeleri yatıştıracak ihtiyatlı bir risk yönetimi olduğu için faydalı olacak” yorumunu yaptı.

Enflasyon cephesinde açıklanan olumlu verilerle birlikte ABD tahvil getirileri mayıs ayında düşerken bir Bloomberg endeksine göre ABD tahvilleri aylık yüzde 1,4 getiri sağladı.

“Bu yıl tahvil getirilerinde çok fazla dalgalanma oldu ve TÜFE verisinden sonra rahat bir nefes aldık” diyen Schroder Investment Management portföy yöneticisi Neil Sutherland TÜFE verisinin tahvil getirilerinde yılın zirvesinin arkada kaldığını gösterdiğini ve tahvil piyasasında volatilitenin azalmasının “en çok mortgage sektörü için önemli olduğunu” sözlerine ekledi.

REKLAMI KAPAT X