BİM'den fahiş fiyat açıklaması

Okuma Süresi: 2 Dakika
BİM'den fahiş fiyat açıklaması
Doviz.com
01.12.2022 12:12

Galip Aykaç, zincir marketlere yönelik getirilen eleştirilere karşı, "BİM olarak kâr marjımızda artış yok, diğer şirketlerde de öyle. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşmalar spekülatif kalıyor." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zincir marketlerle ilgili fahiş fiyat artışlarına gidilen ürünlerde düzenlemeye gidileceğini söylemesinin ardından Erdoğan'ın bu sözlerine BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç'tan yanıt geldi.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç açıklamalarında, "Fahiş fiyat konusunun bu kadar gündemde olmasının sebebi enflasyon oranlarının yüksekliği. Dünyanın mücadele ettiği bir enflasyonun biraz daha farklı yaşanır halini görüyoruz. Burada aslında üretimde maliyet enflasyonu var. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşmalar spekülatif. Birçok işletmemiz zarar ediyor, kâr edenlerin de yüzde 0-4 arasında marjı var. BİM açısından herhangi bir ceza beklentimiz yok." dedi.

Akçay ayrıca konula ilgili şunları kaydetti:

"Bizlerin üzerine bu konuda yapıştırılmaya çalışılan şeylere, nominal şeyler üzerinden değil oranlar ile baksınlar. Ben şirketim üzerinden söyleyebilirim BİM’in 5 yıllık bilançosunu alıp incelesinler kâr marjında bir artış yok. Biz bunu tutmaya çalıştığımız için herkes bize uymaya çalışıyor ve herkesin de benzer halde olduğunu söyleyebilirim."

"Denetimler her zaman yapıldı yapılmaya devam ediyor. Sadece farklı yöntemle verileri alarak veriler üzerinden bir yorum yapma düşüncelerinin olduğunu sayın bakan bizlere ifade etti. Şimdi bizler verilerimizi onlarla paylaşacağız. Belki günlük belki haftalık satış fiyatlarımızı. Onlar da kendi içlerinde bir analiz yapacaklar. Bu analize göre durumun ne olduğu ortaya çıkacak. Bu kısmı böyle ilerleyecek. Biz aslında verilerimizi TÜİK’e ve Merkez Bankası’na veriyoruz. Zaman zaman Ticaret ve Tarım Bakanlığı’na da veriyoruz."

"Fahiş fiyat neden çok konuşuluyor, bunun sebebi enflasyonu yüksek olmasından dolayı. Enflasyon bugün dünyanın yaşadığı bir durum. Son noktada yetkililerle bunu ifade etmeye başladılar. Üretimde maliyet enflasyonu var. Maliyet enflasyonuna eğilmediğimiz sürece bu konuşulanlar tamamen spekülatif ve bilgiye dayalı olmayan, bilinmeyen şeylerle ilgili fikir meyan eden maaşlı yorumcuların çıkıp yorumlar yaptığı ve bizlerin o yayınlara alınıp bir cevap hakkı tanınmadığı bir süreci yaşıyoruz. Bu hakikaten kabul edilebilir bir şey değildir. Organize perakende sektörünü enflasyonu tetikleyen bir şeyle yan yana koymak gibi abest bir şey olamaz."

"Temel tüketim ürünlerinde aşırı bir rekabet var ve burada marjlar aşırı derecede kısıtlı. Bizim bilançolarımız devletin elinde. Bizim bilançolarımız karlılığın ne derece olduğunu gösteriyor. Bir çok işletmemiz zarar ediyor. Kar edenlerin de kar marjı yüzde 0-4 arasında. Firmalar yüzde 3-4 oranında fedakarlık etseler bile enflasyonun geriye gelmeyeceğini hepimizin anlıyor olması lazım. Bizim fokus olmamız gereken asıl kısım maliyetler."

REKLAMI KAPAT X