Birleşik Krallık’tan ek vergi sinyali

Okuma Süresi: 2 Dakika
Birleşik Krallık’tan ek vergi sinyali
Doviz.com
10.08.2023 13:37

İtalya’da hükümetinin bankalara ek vergi uygulanması kararının ardından küresel bankacılılığın merkezi olarak bilinen Birleşik Krallık'ta da bankalara benzer bir adımın atılması yönündeki çağrılar artış gösterdi.

İtalya hükümetinin hafta başında bankaların yüksek faiz oranlarından elde ettikleri aşırı karlara yüzde 40 ilave vergi uygulayacağını açıklamasının ardından ülkenin önde gelen bankalarının hisselerinden sadece bir günde yaklaşık 10 milyar dolarlık değer kaybı yaşandı.

İLGİLİ HABER İtalya’dan yeni vergi kararına ilişkin açıklama Bankaların yüksek karlarına yüzde 40 oranında ek vergi uygulama kararı alan İtalya, sürpriz düzenlemenin ardından konuya açıklık getirdi.

Piyasalarda bankacılara “sahil keyfini yarıda kestiren karar” olarak nam salan kararın ardından dün İtalyan hükümetinden piyasaları sakinleştirecek bir açıklamada daha yapılarak, ek vergi uygulamasının bankaların toplam varlıklarının yüzde 0,1'ini geçmeyeceği açıklandı.

Vergi baskısı artacak

Her ne kadar piyasalarda İtalyan hükümetinin son açıklaması “U dönüşü” olarak değerlendirilse de İtalya'dan bu hafta gelen bankacılık sektörüne yönelik ek vergi uygulamasının aslında bir anlamda pandoranın kutusunun açılmasına, yüksek kâr elden bankacılık sektörü üzerinde vergi baskının artacağı bir dönemin başlamasına neden olduğunu söylemek mümkün.

İtalyan hükümetinin bankacılık sektörüne ek vergi getirilmesi yönündeki kararının ardından küresel bankacılık sektörüne yön veren Birleşik Krallık'ta da benzer bir kararın alınması yönünde sesler yükselmeye başladı.

Üstelik şimdilik muhalefetten gelen seslerin gelecek yıl yapılacak genel seçimler sonrasında iktidarın eylemlerine dönüşmesi olasılığı da söz konusu.

Örneğin, ülkede muhalefette olan İşçi Partisi Milletvekili Beth Winter, sosyal paylaşım platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “İtalya, faiz oranları yükseldikten sonra banka karlarına yönelik bir ek vergi uygulanmasın konusunda İspanya'yı takip etti. Birleşik Krallık hükümeti bankalara vergi indirimi uygulamak yerine aynı şeyi düşünmelidir. Banka vurgunculuğu yapmaktansa, artan hayat pahalılığı karşısında bankalar vergilendirilmeli, kamu çalışanlarının maaşları artırılmalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yüzde 40’lık ek vergi en az 24 milyar sterlin gelir sağlar

Birleşik Krallık’ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Positive Money'nin Politika Başkanı Simon Youel, sosyal paylaşım platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Birleşik Krallık'ta da bankalara yönelik İtalya'dakine benzer bir şekilde ek vergi getirilmesi gerektiğini savundu.

Youel paylaşımında, “Bankaların kârlarına bakıldığında, (Birleşik Krallık’ta) yüzde 40 seviyesinde ek vergi uygulanması sadece dört büyük bankadan en az 24 milyar sterlin seviyesinde gelir elde edilmesini sağlar.” değerlendirmesinde bulundu.

Youel, Birleşik Krallık'ta faiz oranları nedeniyle yüksek karlılık seviyelerine ulaşan bankalara yüzde 40 ek vergi uygulanması durumunda, bunun hane halkı başına 700 sterlinlik bir ek gelir yaratacağı tahminine yer verdi.

Geçen yılın kasım ayında İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) Eski Başkan Yardımcısı Charlie Bean de ülkede bankalara yönelik ek vergi uygulaması gerektiğini, bu şekilde onlarca milyar sterlinin hazineye kazandırılabileceğini savunmuştu.

REKLAMI KAPAT X