Birol: Rus petrolüne getirilen yaptırımlar büyük bir kriz yaratacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Birol: Rus petrolüne getirilen yaptırımlar büyük bir kriz yaratacak
Doviz.com
23.12.2022 12:28

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, yaşanan enerji kriziyle ilgili "Rus petrolüne getirilen yaptırımlar daha büyük bir kriz yaratacak." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol enerji krizi ve önümüzdeki dönem enerji maliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Fatih Birol, enerji ithal eden birçok ülkenin dış borç girdabına girmek üzere olduğunu belirtirken, bu durumun dünya ekonomisi için son derece riskli bir durum oluşturacağına dikkat çekti.

"Avrupa Rusya'ya bağımlı enerji politikasını sorgulamalı"

Avrupa’da Rusya kaynaklı yaşanan enerji krizine de değinen Birol Avrupa’nın motor gücü olan büyük ülkelerin enerjiyle ilgili bir özeleştiri yapması gerektiğini ve tedarik ettiği enerjinin büyük kısmını yıllarca neden tek bir ülkeye bağladıklarını sorgulamaları gerektiğini belirtti.

Kıtanın şu anda bu kararın cezasını çektiğini belirten Birol büyük bir sürpriz olmas ise bu kışın biraz yara bere alarak atlatılabilecek gibi göründüğünü kaydetti.

Üretim krizi uyarısı

Rusya’nın Ukrayna savaşı öncesi enerji sisteminin köşe taşlarından bir tanesi olduğunu ve savaşın başladığı 24 Şubat’tan önce dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olduğunu söyleyen Birol, “Avrupa Rusya için ne kadar önemliyse Rusya da Avrupa için o kadar önemliydi” ifadelerini kullandı.

Birol Rusya’nın açık ara en büyük müşterisini kaybettiğini ve bunu hemen başka müşterilerle ikame etmenin kolay olmadığını belirtirken uluslararası petrol şirketlerinin Rusya’dan çekiliyor olmasının bir üretim krizi yaratacağı uyarısında bulundu.

"Enerji krizi temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi çok hızlandıracak"

Yaşanan krizi temiz ve güvenli enerji teknolojilerine geçişi çok hızlandıracağını kaydeden Fatih Birol önümüzdeki 5 yıl içinde yenilenebilir enerji kapasitesinin özellikle güneş, kara ve deniz rüzgârında olmak üzere 2.400 gigabayt artacağı öngörüsünde bulundu.

Ulaştırma sektöründe temiz enerji kullanımı açısından muazzam bir dönüşüm yaşandığına dikkat çeken UAE başkanı dünyada nükleerde ciddi ve çok hızlı bir geri dönüş gerçekleştiğini ve bunun nedenin iklim değişikliğinden ziyade enerji güvenliğinin önemli oranda yenilenebilir enerjide olduğunun altını çizdi.

REKLAMI KAPAT X