BIS'ten yatırımcılara küresel faiz oranlarındaki öngörülemezliğe karşı uyarı

Okuma Süresi: 1 Dakika
BIS'ten yatırımcılara küresel faiz oranlarındaki öngörülemezliğe karşı uyarı
Doviz.com
18.09.2023 14:14

Uluslararası Ödemeler Bankası (Bank for International Settlements-BIS), yatırımcıları küresel faiz oranlarındaki uzun süreli öngörülemezliğe ve finansal sistemdeki artan baskılara karşı hazırlıklı olmaya çağırdı.

BIS, enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle, Fed ve ECB gibi büyük merkez bankalarının borçlanma maliyetlerini mevcut yüksek seviyelerde tutmaları gereksinimlerinin hafife alınmaması gerektiğini söyledi.

BIS'ten yapılan açıklamada, finansal piyasaların gördükleri ile merkez bankalarından gelen iletişim arasında hala bazı farklılıklar olduğu da belirtildi.

BIS yetkilileri ise arka arkaya yaşanan krizlerin dünyanın bazı bölgelerinde faizleri sıfırın altındaki seviyelere ittiğini ve merkez bankalarının faiz yöneliminin artık kesin olmadığını aktardı.

Ayrıca, yüksek borçlanma maliyetlerinin yarattığı baskının işletmeleri ve ipotek borçlularını baş edemez hale getirebileceği ve bankalar ile diğer kredi verenler için kredi kayıplarına neden olabileceği uyarısında bulunuldu.

Dünya genelinde bazı emlak piyasalarında istikrar işaretleri görülse de, hem bu piyasalarda hem de diğer sektörlerde yaşanan kredi kayıplarının ekonomiler zayıfladıkça sorun yaratmaya devam edeceği tahmin edildi.

REKLAMI KAPAT X