Bloomberg: Yapı Kredi'ye Körfez'den talip var

Okuma Süresi: 2 Dakika
Bloomberg: Yapı Kredi'ye Körfez'den talip var
Doviz.com
05.04.2024 11:45

Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük bankasının aylardır Türk bankacılık sektörü temsilcileriyle görüşmeler yaptığı ve listenin başında Yapı Kredi’nin bulunduğu öne sürüldü.

Bloomberg, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli First Abu Dhabi Bank’ın (FAB) satın alım yapmak için Türkiye piyasasını mercek altına aldığını, ilgilendiği finans kurumları arasında Yapı ve Kredi Bankası’nın da bulunduğunu yazdı.

Archana Narayanan, Nicolas Parasie ve Aslı Kandemir imzalı haberde, BAE’nin en büyük finans kuruluşu olan FAB’ın bazı Türk bankalarının sahipleriyle görüşmeler yaptığı belirtildi. Adının gizli kalmasını isteyen kaynaklar, Bloomberg’e FAB’ın aylardır Yapı Kredi’yi satın alma imkanı çerçevesinde değerlendirmeler yaptığını söyledi. Girişimlerin henüz erken aşamada olduğu, söz konusu satın alma girişiminin devam edip etmeyeceğinin kesinleşmediği de aktarılan bilgiler arasında yer aldı.

Piyasa değeri 40 milyar dolar

Bloomberg ayrıca FAB, Yapı Kredi ve Koç Holding yetkililerinin konuyla ilgili yorum yapmak istemediğini yazdı. Piyasa değeri 40 milyar dolar olan FAB, cuma öğle saatleri itibarıyla borsada oluşan değeri 7,8 milyar dolar olan Yapı Kredi’den 5 kat daha değerli bir şirket. BAE dışında büyüme hedefi olan FAB, geçen yıl İngiliz Standard Chartered Bank’a 35 milyar dolarlık teklif yapmıştı. FAB 2022’de de Mısır’ın en büyük bankasını satın almak için girişimlerde bulunmuştu. Her iki girişim de olumlu sonuçlanmamıştı.

Aktif büyüklüğü açısından Türkiye’nin en büyük yedinci bankası olan Yapı Kredi’nin en büyük hissedarı Koç Holding. Yapı Kredi’yi uzun süre İtalyan UniCredit ile eşit ortaklıkla yöneten Koç Holding, 2020 yılından sonra bankanın hakim hissedarı konumuna geldi. Zaman içinde bir bölüm hissesini Koç Holding’e, bir bölümünü de uluslararası kurumsal yatırımcılara satan UniCredit, Yapı Kredi’den çıktı. Yapı Kredi’de halen Koç Grubu’nun yüzde 61,17 hissesi bulunuyor. Kalan hisseler ise halka açık durumda.

REKLAMI KAPAT X