BoE kredi verenlere tahvil alımlarını uzatmaya hazır olduğu sinyalini verdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
BoE kredi verenlere tahvil alımlarını uzatmaya hazır olduğu sinyalini verdi
Doviz.com
12.10.2022 10:23

Financial Times'ın haberine göre, İngiltere Merkez Bankası kredi verenlere özel olarak, piyasa koşullarının gerektirmesi halinde acil tahvil alım programını cuma günkü son tarihin ötesine uzatmaya hazır olduğu sinyalini verdi.

Çarşamba günkü haber, İngiliz Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'nin tahvil alımlarını son tarihin ötesine uzatma niyetinde olmadığını söylemesinden bir gün sonra geldi.

Raporun ardından sterlin, %0,5 değer kazanarak 1,1022 dolara yükseldi.

Commonwealth Bank of Australia açıklamasında, "Risk, BoE yetkililerinin raporu yalanlaması halinde sterlinin hızla tersine dönmesidir." dedi.

"Her iki durumda da, sterlin muhtemelen dalgalı kalmaya devam edecek ve hükümet borçlarının sürdürülebilirliği konusundaki belirsizlik ve İngiltere emeklilik (superannuation) fonlarında yaşanan ve İngiltere devlet tahvili piyasasına da yansıyan karışıklık nedeniyle ani düşüş riski altında."

Merkez bankası, geçtiğimiz ay getirilerdeki artışın kaldıraçlı türevlere yüklenen emeklilik planlarını tehdit etmesinin ardından, son iki hafta içinde piyasalarda düzeni sağlamak için çok sayıda girişimde bulundu.

Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng'in ekonomik planını ve tartışmalı vergi önerilerini açıklamasından bu yana tahvillerdeki yoğun satış 10 yıllık getirileri 100 baz puan artırdı.

BoE salı günü, İngiliz finansal istikrarına yönelik "önemli bir risk" ve "kendi kendini güçlendiren 'yangın satışı' dinamikleri olasılığını" gerekçe göstererek günlük tahvil alım programını enflasyona bağlı borçları da kapsayacak şekilde genişletti.

BoE, tahvil satın alarak tahvil piyasasında "işlev bozukluğu" olarak gördüğü durumu tersine çevirmeye çalışıyor.

Merkez bankası özellikle emeklilik fonlarının karşılaştığı sorunları ele almaya çalışıyor. 

REKLAMI KAPAT X