Boeing, 244 milyon dolar cezayla karşı karşıya

Okuma Süresi: 2 Dakika
Boeing, 244 milyon dolar cezayla karşı karşıya
Doviz.com
08.07.2024 10:24

Boeing, 346 kişinin ölümüne neden olan iki ölümcül kazadan önce hava güvenliği yetkililerini yanıltması nedeniyle 244 milyon dolar para cezası ödeyecek.

Boeing, iki ölümcül 737 Max kazası öncesinde hava güvenliği yetkililerini yanıltmaktan suçlu olduğunu kabul etti.

Pazar günü geç saatlerde yapılan bir mahkeme başvurusuna göre Boeing, 346 kişinin ölümüne neden olan iki 737 MAX kazasından önce Federal Havacılık İdaresi ile yaptığı anlaşmalar nedeniyle suçunu resmen kabul edecek.

Bir Boeing sözcüsü de "Adalet Bakanlığı ile çözüm şartları üzerinde prensipte anlaşmaya varıldığını" doğruladı.

Savcılar ise ABD'yi dolandırmak için komplo kurma suçlamasının bir parçası olarak, şirketten ikinci bir 244 milyon dolar ceza ödemesini ve uyum ve güvenlik programlarını iyileştirmek için gelecek üç yıl içinde 455 milyon dolar harcamasını istedi.

Boeing ayrıca bu iyileştirmeleri denetlemek üzere üç yıl boyunca bağımsız bir gözlemci tutmak zorunda kalacak.

İtiraf anlaşmasının ise bir mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. ABD'de ağır suçlardan mahkum olan şirketlerin bakanlıklar ile olan anlaşmaları askıya alınabilir ya da yasaklanabilir. Ancak Boeing'in bu sonuçtan feragat etmesi bekleniyor. Federal verilere göre şirket geçen yıl Savunma Bakanlığı ile 22,8 milyar dolar değerinde sözleşme imzaladı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar ise Boeing ve Savunma Bakanlığı'nın konuyla ilgili görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Aileler, anlaşmayı eleştirdi

Anlaşma, Boeing'in yargılanmasını ve daha ağır mali sonuçlara katlanmasını isteyen aileler tarafından eleştirildi. 

Boeing, Adalet Bakanlığı'nın mayıs ayında şirketin ölümcül kazalarla ilgili 2021'de yapılan bir anlaşmayı ihlal ettiğini tespit etmesinin ardından cezai kovuşturmaya maruz kalmıştı.

Yine de bu savunma Boeing'i, şirketin ölümcül kazalar öncesindeki kararlarını daha da büyük bir kamuoyu incelemesine maruz bırakabilecek çekişmeli bir duruşmadan kurtarıyor.

REKLAMI KAPAT X